Doğalgazlı Buji Ateşlemeli Direkt Enjeksiyonlu Bir Motorda Erken ve Geç Ateşlemenin Yanma ve Emisyon Oluşumuna Etkisi - Fırat, Müjdat (My University, 2020)
Bu çalışmada doğalgazla çalışan direkt enjeksiyonlu benzinli bir motorda ateşleme zamanının yanma veemisyonlar üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı ateşleme zamanları için motorun 3000 devir şartlarındasimülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Yanma karakteristikleri ve emisyon oluşumlarını incelemek için üç boyutluhesaplamalı akışkanlar mekaniği kodu olan ANSYS-Forte 19.0 kullanılmıştır. Tüm simülasyonlar farklı ateşlemezamanları için gaz kelebeğinin tam açık konumunda tekrarlanmıştır. Erken ateşleme zamanlamasında silindir içibasıncın yükseldiği görülürken, HC ve CO emisyonlarında düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, erken ateşlemeşartlarında düşen HC ve CO emisyonlarına rağmen NOx emisyonlarında artış görülmüştür. Sonuç olarakdoğalgazlı motorlarda erken ateşleme zamanında daha yüksek yanma verimi elde edilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine; Enerji ve Yakıtlar