Ranitidin uygulanmasını takiben sıçanların Paneth hücrelerinin histolojik incelenmesi - Canpolat, Leyla; Vardı, Nigar (My University, 1999)
Ranitidin mide içeriğinin (kimus) pH'ını değiştiren H2 reseptör blokörüdür. Ortamın asidik olması bakterisid etkiyi azaltır. Asidik ortamda bakteri yaşayamaz. Ortamın pH'ını değiştiren ranitidin nedeniyle bakteriler barsak ortamına rahatça girerler. Özellikle ince barsağın ileum parçasında barsak florasının korunmasında rol oynayan Paneth hücrelerinin, lizozim içeren salgı granüllerini boşaltarak, bakterisid etkiyi ortadan kaldırmaya çalıştığı bilinmektedir. Amaç, ranitidinin H2 reseptör blokör özelliğinden yararlanıp, kimusun bakteri yaşamasına izin veren alkali ortamını oluşturarak, Paneth hücrelerindeki değişiklikleri histolojik olarak incelemektir. Yapılan çalışmada, Paneth hücrelerinin aktifleşip, aktivitesini artırıp, degranülasyona uğradığı saptanmıştır.
Keywords: Kimus; Ranitidin; Mikroskopi; Reseptörler; histamin H2; Paneth hücreleri; Histolojik teknikler