ELEKTRONİK TİCARET AMAÇLI YENİ BİR YAZILIMIN GELİŞTİRİLMESİ - GARİPCAN, ALİ MURAT (Fırat Üniveristesi, 2011)
20. yüzyılın son çeyreğinde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler; toplumun tüm kesimlerinde, günlük yaşamın her alanında bilgisayar kullanımını çağın bir gereği olduğu bilincini yaratmıştır. Geride bıraktığımız yüzyılda belirleyici denge unsuru olarak karşımıza çıkan korku ve soğuk savaş kavramları yerini ekonomik süreçlerin belirleyici olduğu yeni oluşumlara bırakmıştır. Ülkeler sermayenin üretimini yeniden gerçekleştirebilmek ve daha fazla kişiye ulaşabilmek için bilgi ve iletişim teknolojilerinin içinde bulunduğu yeni ekonomik modeli yani elektronik ticareti hayata geçirmişlerdir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler yeni ekonomik modelin ortak paydası olmanın yanı sıra, sürecin tamamını etkileyen bağımsız bir değişken olmuştur.Yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan internetin yaygınlaşmasıyla beraber iletişimde coğrafi sınırlılıklar ortadan kalkmış ve küreselleşme hız kazanmıştır. Yaşanan bu değişimle beraber diğer alanlarda olduğu gibi ticari hayattaki tüm iş süreçleri de sessizce değişikliğe uğramıştır. Firmalar mal veya hizmetin satın alınması ve satılması işlemlerini internet ortamına taşıyarak teknoloji merkezli değişimin en gerçekçi sayılabilecek adımını atmışlardır.Tez çalışması kapsamında yaşanan teknolojik gelişmeleri simgeleyen ve aynı zamanda teknolojiyle yenilenen ve gün geçtikçe daha büyük kullanıcı kitlesine ulaşan elektronik ticareti meydana getiren temel unsurlar ana başlıklar halinde incelenerek, tedarik sistemine dayalı normal hayattaki ticari süreçlerin elektronik ortama uyarlanmasıyla ilgili teknik adımlara ait karmaşık süreçlerin işlendiği web tabanlı bir uygulama geliştirilmiştir. Uygulama nesne tabanlı programlamanın temel ilkelerini destekleyen yazılım geliştirme tekniklerinden biri olan ASP.NET teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. Geliştirilen uygulama; piyasada kullanılmakta olan e-ticaret amaçlı web sitelerinde bulunması gereken niteliklere sahip etkileşimli ve ileriye dönük genişletilebilir yapıda olup, yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak internet ortamında sürekli beklentileri artan ve tercihleri değişen kullanıcılara satışı yapılacak ürün ve hizmetler ile ilgili satış desteği ve yönlendirme amacıyla tasarlanmış çevrimiçi destek modülünü barındırmaktadır.

Rapid developments in information and communication technologies which took place in the last quarter of the 20th century, created the awareness in all layers of societies that it is the necessity of modern era to make use of computers in all fields of life. The balancing factors of past century like fear and cold war were replaced by new outcomes leaded by economic processes. Countries effectuated the new economic model consisting information and communication technologies i.e. e-commerce in order to be able to reach many more people and re-actualization of production by the capital. Scientific and technological developments have been an independent variable affecting the whole process, as well as being the common denominator of the new economic model.Globalization has speeded up and geographical boundaries were removed by the outbreak of internet which aroused as a result of advancements in technology. Parallel to those changes, all work processes have changed silently as in all other fields. Companies have taken the most realistic steps for new technology centered change by carrying out the buying and selling of goods and services via internet.For our research purposes, main components forming e-commerce have been mentioned which symbolize the latest technological developments, accessing more and more users and renewed by technology; a web based application has been developed concerning the application of complex technical steps in actual commerce life which based on supply chains, to the electronic medium. The application has been developed by ASP.NET which is one of the software development techniques supporting the main principals of Object Oriented Programming. The developed application has a future extensible and interactive structure, consisting all the qualities of an e-commerce website, also has online support module which is aimed to support sales and convince customers, whose expectations continuously increasing and preferences changing, towards the products and services which will be sold.
Developing a new software for electronic commerce
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol