MERVÂNÎ DEVLETİ’NİN KURULUŞU - Yaz, Arafat; Ünalan, Sıddık (My University, 2019)
Bu çalışmamızda kaynaklardaki bilgiler çerçevesinde Bâd b. Dûstek’in devlet kurmasürecini ele alınmıştır. Bâd b. Dûstek’in hükümdarlıktan önceki dönemi hakkında pekaz bilgi bulunmaktadır. Var olan bilgiler düzensiz, birbiri ile çelişikli ve muğlaktır. Bukarmaşık bilgiler test edilip Mervânî/Dûstekî Devleti’nin kuruluş süreci anlaşılmayaçalışılmıştır. Bâd b. Dûstek’in 373/983 tarihinde adına bastığı sikke ve diğer bazıkayıtlardan yola çıkılarak devletin bu tarihte kurulduğu konusunda yaygın bir kanaatbulunmaktadır. Fakat bazı bilgiler Bâd’ın bu tarihten önce devlet kurduğu sonucunuortaya çıkarmaktadır. Bu çerçevede konu ele alınarak kayda geçen bilgilere göre Bâd b.Dûstek’in kim olduğu, gücünün kaynağı, iktidar olma süreci ve bağımsız bir devletolma tarihi gibi soruların yanıtı bulunmaya gayret edilmiştir. Bâd’ın hükümdar olmadanönceki zamanda yaşadığı bölge ile askeri faaliyetlerini yürüttüğü kentlerin o dönemdekidurumları belirlenmiştir. 373/983 yılından önce bölgede hâkim olan Bizans, Hamdani,Ermeni Presnslikleri ve Büveyhîlerin bu dönemdeki faaliyetleri incelenerek konumuzlailgili bilgilerle uyumlu olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Tarih