MALATİON TOKSİSİTESİNE KARŞI NARİNGİN VE NARİNGENİN FLAVONOİDLERİNİN SACCHAROMYCES CEREVISIAE KÜLTÜRÜNDE BİYOKİMYASAL ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ - GERÇEK, EZGİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae L. üzerinde malation toksisitesine karşı naringin ve naringenin flavonoidlerinin etkileri araştırıldı. Malation kimyasal olarak organofosfatlı bileşikler grubundan olan bir insektisittir. Malation ihtiva eden insektisit türevleri hem yaşam alanlarının çevresindeki zararlı böceklere karşı hem de zirai olarak kullanılan tarım alanlarındaki zararlı böceklere karşı kullanılmaktadır. S. cerevisiae moleküler, biyokimya ve genetik çalışmalarda kullanılan en iyi hücre modelidir. Antioksidanlar içindeki endojen antioksidanlar başlıca olarak vitaminler ve flavonoidlerdir. Naringin ve Naringenin flavonoidler içinde yer alan moleküllerdir. Çok sayıda in vitro çalışmalarda naringin ve naringeninin antikanser, süperoksit süpürücü etkisi ve antimikrobiyal etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada, S. cerevisiae kültürüne düşük (40 mg) orta (80 mg) ve yüksek (160 mg) dozlarda malation uygulaması sonunda hücre peletleri üzerinde yağ asidi, vitamin, glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri incelendi. Malation ve flavonoidlerin uygulaması sonucunda, dozlarına göre maya hücresindeki yağ asidi düzeylerinde farklılar gözlendi. 40 mg malation verilen grubun yağ asidi bileşimi içinde palmitik (16:0) ve stearik (18:0) asitlerin kısmen azaldığı (p<0,05) ve malation ve naringenin uygulanan grupta ise yükseldiği saptandı. Malationun aynı zamanda linoleik asit miktarını yükselterek Delta 12 desatüraz enzim aktivitesini de etkilediği belirlenmiştir. Orta ve yüksek doz uygulanan gruplarda palmitik asit (16:0), palmitoleik asit (16:1, n-7), 18:0, 18:1, n-9 ve 18:2, n-6 düzeylerinin etkilendiği belirlendi. Uygulanan dozlara göre E vitamini, ergosterol ve stigmasterol gibi bileşenlerde farklılıklar gözlendi. Ayrıca, malation uygulamasının MDA düzeyini artırdığı, düşük ve orta doz uygulamalarında ise GSH düzeyinin yükseldiği saptandı. Total protein miktarının da kontrol grubuna göre yükseldiği saptandı. Elde edilen sonuçlara göre naringin flavonoidinin naringenine göre daha etkili olduğu gözlendi. Yapılan in vitro çalışmada DPPH radikaline karşı naringinin daha fazla temizleme etkisine sahip olduğu belirlendi.

In this study, the effects of naringin and naringenin flavonoids against malation toxicity on Saccharomyces cerevisiae L were investigated. Malation is an insecticide that is chemically composed of a group of organophosphate compounds. Insecticide derivatives containing malation are used against harmful insects both in the vicinity of habitats and against harmful insects in agricultural areas. S. cerevisiae is the best cell model used in molecular, biochemical and genetic studies. Endogenous antioxidants in antioxidants are mainly vitamins and flavonoids. Naringine and naringenine are molecules in flavonoids. In a large number of in vitro studies, it has been determined that naringin and naringenin have anticancer, superoxide scavenging and antimicrobial effects. In this study, fatty acid, vitamin, glutathione and MDA levels on cell pellets were examined at the end of malation application in low (40 mg) medium (80 mg) and high (160 mg) cultures of S. cerevisiae cultures. As a result of application of malathion and flavonoids, the fatty acid content of the yeast cells was different according to their doses. The palmitic (16: 0) and stearic (18: 0) acids were partially reduced (p <0,05) in the fatty acid composition of the group given 40 mg malation and increased in malation and naringenin group. Malation also increased the amount of linoleic acid, affecting the Delta 12 desaturase enzyme activity. It was determined that palmitic acid (16: 0), palmitoleic acid (16: 1 n-7), 18: 0, 18: 1 n-9 and 18: 2 n-6 levels were affected in medium and high dose groups. There were differences in the components such as vitamin E, ergosterol and stigmasterol according to the doses administered. In addition, malathion increased MDA level and low and medium dose increased glutathione (GSH) levels. Total protein amount was also found to be higher than control group. According to the results obtained, it was observed that naringin flavonoid was more effective than naringenin. In vitro study, it was determined that naringin against DPPH radical had more cleaning effect.
Determination of biochemical effects of naringin and naringenin flavonoids against malathion toxicity in Saccharomyces cerevisiae culture
Keywords: Biyoloji