Dizi işaret işleme teknikleri ve kalp sesi üreten kaynakların göğüs duvarı üzerinden yerlerinin belirlenmesi - Ergen, Burhan; Tatar, Yetkin (My University, 2005)
Bu çalışmada, kalp sesleri dizi işaret işleme yöntemleri ile analiz edilerek, sesleri üreten kaynakların yerlerinin belirlenmesi üzerine çalışılmıştır. Ses verileri, kalbi bölgesini örten göğüs duvarı üzerine yerleştirilmiş bir düzlemsel mikrofon dizisi yardımı farklı noktalardan alınmıştır. Dizi işaret işleme yöntemleri kullanılarak elde edilen görüntülerde, mekanik hareketi ile akustik titreşimlere neden olan kalp dokularını işaret eden sonuçlar elde edilmiştir. Bir kardiyak periyodundaki dört safha için yapılan kestirimlerde, sistol ve diastol aralıkları için elde edilen görüntüler, bu aralıktaki seslerin birinci ve ikinci kalp seslerine göre daha geniş bir alanda oluştuğunu ortaya koymuştur. Görüntülerdeki farklılıklar, hastalarda oluşabilecek anormal seslere neden olan kalp dokusunu işaret eden görüntüler elde edilebileceğini göstermektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Akustik