Döner başlıklı bir kömür yakma sisteminin geliştirilmesi. 1- sistem performansına besleme hızlarının ve yatak hacminin etkisi - Öner, Cengiz; Pehlivan, Dursun; Tanyıldızı, Vedat; Duranay, Neslihan (My University, 2000)
Bu çalışmada, yüksek oranlarda kül içeren ülkemiz linyitlerinin sabit yataklardan daha hızlı bir şekilde yakılması amacı ile, 40 kW lık döner yanma odalı bir yakma sistemi tasarlanmış ve prototip üretimi yapılmıştır. Sistemde, kömür bir sonsuz vida tarafından bunkerden sabit devirde kendi ekseni etrafında sürekli olarak döndürülen silindirik yanma odasının arkasına sürekli olarak taşınmaktadır. Hava eski sistemlerden farklı olarak, kömür yatağına başlık ekseninden radyal doğrultuda sağlanmıştır. Sistemin performansının ortaya konulması amacıyla Şırnak-Cizre linyitinin yakılmasında, baca gazı bileşimine linyit ve hava besleme hızlarının ve ayrıca yanma verimine yanma odası eğimi ve dönme hızının da etkisi araştırılmıştır. Deneysel sonuçlar, Şırnak-Cizre linyitinin böyle bir sistemde oldukça hızlı, verimli, pratik ve düşük atmosferik kirletici emisyon düzeyleri ile yakılabileceğini göstermiştir.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; Çevre Bilimleri