ELAZIĞ 7-14 YAŞ ARASI OKUL ÇOCUKLARINDA SERUM LİPİD VE LİPOPROTEİN DÜZEYLERİ - GÜNGÖR, SERDAL (Fırat Üniveristesi, 2001)
Lipidlerin organizmada önemli biyolojik rolleri vardır. Plazma lipoproteinlerinin yaş, cinsiyet ve çevresel faktörlerle arasındaki ilişkiyi izah etmek ve çocukluk çağı lipoprotein düzeyleri için persantil dağılım verilerini elde etmek amacı ile Doğu Türkiye, Elazığ'da 7-14 yaşlarında 1016 (496 erkek ve 520 kız) ilköğretim çocuğunda açlık durumunda çalışıldı. Ortalama serum total kolesterol düzeyleri erkeklerde 140.7±29.1 mg/dl, kızlarda 142.8±26.4 mg/dl idi ve her iki cinste de 12 yaşta doruk yapıyordu. Serum trigliserid düzeyi erkeklerde 86.7±33.5 mg/dl, kızlarda 89.0±34.7 mg/dl idi ve kızlarda 13 yaşta erkeklerde 12 yaşta doruğa ulaşıyordu. Yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol erkeklerde 41.6±8.9 mg/dl, kızlarda 42.5+8.7 mg/dl bulundu ve kızlarda 12 yaşta erkeklerde 10 yaşta doruk yapıyordu. Düşük dansiteli lipoprotein kolesterol erkeklerde 82.8±20.4 mg/dl, kızlarda 82.1±19.5mg/dl saptandı ve kızlarda 12 yaşta erkeklerde 11 yaşta doruk yapıyordu. Kızlar ve erkekler arasında serum lipid ve lipoprotein düzeyleri açısından genel olarak anlamlı bir istatistiksel farklılık yoktu. Çocuklarda ortalama serum lipid ve lipoprotein düzeylerinin her yaş, cinsiyet için cut-off değerlerinin bilinmesi hiperlipidemilerin saptanmasını, riskli grupların erken tanınmasını ve erişkin yaşlarda oluşabilecek kardiyovasküler sistem hastalıkları açısından koruyucu önlemlerin alınmasını sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Serum total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol, düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, trigliserid, ilkokul çocukları. III

Lipids have important biologic role in organism. To elucidate association of age, sexe and environmental factors with plazma lipoproteins and to provide percentile distribution data for pediatric lipoproteins, 1016 (496 male and 520 female) fasting primary school children, ages 7-14 years, were studied in Elazığ, Eastern Turkey. The mean serum cholesterol levels were 140.7±29.1 mg/dl for boys and 142.8+26.4 mg/dl for girls and peaking at 12 years of age for both sexes. The mean serum triglyceride levels were 86.7±33.5 mg/dl for boys and 89.0±34.7 mg/dl for girls and topeak at 12 years of age for boys and at 13 years of age for girls. The high-density lipoprotein cholesterol levels were 41.6±8.9 mg/dl for boys and 42.5±8.7 mg/dl for girls and to peak at 10 years of age for boys and at 12 years of age for girls. The low-density lipoprotein cholesterol levels were 82.8+20.4 mg/dl for boys and 82.1±19.5 mg/dl for girls to peak at 11 years of age for boys and at 12 years of age for girls. There were no significant differences in lipid and lipoprotein levels between boys and girls. Determination of the cut-of values of the mean serum lipid and lipoproteins for age sex in children will enhance the early detection of risk groups and enable to have protective measure for possible cardiovasculer system diseases in the adulthood. Key Words: Total serum cholesterol, high density lipoprotein cholesterol, low density lipoprotein cholesterol, triglycerides, primary schoolchildren. IV
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases