SPİNA BİFİDALI HASTALARDA METİLEN TETRAHİDROFOLAT REDÜKTAZ (MTHFR), PAIRED-BOX3 (PAX3) VE TRANSKRİPSİYON FAKTÖR2 (TEAD2) GEN POLİMORFİZMLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SARAÇ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, Spina Bifidalı (SB) hastalarda Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz (MTHFR), Transkripsiyon Faktör2 (TEAD2) ve Paired-Box3 (PAX3) polimorfizmlerinin genotip ve allel sıklıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çocuk Cerrahisi polikliniğine başvuran ve spina bifida tanısı konulan 67 hastanın anamnez, fizik muayene ve rutin tetkikleri yapıldı. Sakral muayene bulgusu normal 80 kişilik kontrol grubu oluşturuldu. Çalışma ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinde MTHFR, TEAD2 ve PAX3 gen polimorfizmleri araştırıldı. Her olgunun demografik özelliklerini ve klinik öykülerini içeren detaylı bir anket yapıldı.Hasta grubunda (n= 67), 26 kız (%38.8), 41 erkek olgu (%61.2) vardı. Ancak hastaların dört tanesi çalışmamız devam ederken kaybedildi. Hastaların yaş ortalamaları 2.46 ± 3.22 yıl, (1 ay - 18 yaş), kızların yaş ortalaması 2.52 ± 3.80 yıl (1 ay - 18 yaş arası) erkeklerin yaş ortalaması 2.42 ± 3.22 yıl ( 1 ay - 14 yaş), arasındaydı. Anne yaşlarına baktığımızda yaş ortalamaları 28.15 ± 4.71 yıl (19 - 44 yaş) idi. Spina Bifidalı (SB) olan hastaların ikisi meningosel (%3), 65'i meningomyelosel (%97) idi. Hastaların annelerinin 16 tanesinde (%23.9) abortus öyküsü, 18 annede (%26.9) akrabalık öyküsü bulunduğu tespit edildi. Hastaların 14 (%20.9) tanesinin ailesinde başka konjenital anomalili yakını varken, konjenital anomalilerin 8 (%57.1) tanesinde NTD mevcuttu. NTD olan bebeklerin annelerinin gebelikte ilaç kullanımı 11 (%16.4) hastada varken, 56 (%83.6) hastada yoktu. Bölge hastanesi konumunda olan Fırat Üniversitesi hastanesine getirilen hastaların 37 (%55.2) tanesi Elazığ'dan, geriye kalan 30 (%44.8) hasta da çevre illerden gelen hastalardan oluşmaktaydı.Sonuç olarak NTD etyopatogenezinde içinde genetik faktörlerin de rol oynadığı multifaktöryel olaylar rol oynamaktadır. Yapılan bu çalışmada bölgemizde, NTD gelişiminde PAX3 allel sıklıklarındaki değişikliklerin etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Bu allel sıklığının oluşmasında ise çevresel faktörler etkili olmuş olabilir. Bu açıdan SB nin etyolojisinin aydınlatılmasında daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.Anahtar kelimeler: Spina bifida, gen polimorfizmi, MTHFR, TEAD2, PAX3

In the present study, genotype and allel frequencies of Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz (MTHFR), Transkripsiyon Faktör2 (TEAD2) and Paired-Box3 (PAX3) polymorphisms in patients with spina bifida (SB) were investigated. Anamnesis, physical examination and routine analyses of 67 patients applied to pediatric surgery clinics and diagnosed with spina bifida were included in the study.Control group included 80 patients with normal sacral findings. Gene polymorhisms of MTHFR, TEAD2 and PAX3 were investigated. A detailed survey including demographic characteristics and clinical history of all cases were performed.Study group (n=67) consisted of 26 (%38.8) girls, and 41 (%61.2) boys. Four subjects died during the study. Average age of study group was 2.46 ± 3.22 years, (1 month - 18 years), that of girls was 2.52 ± 3.80 years (1 month - 18 years) and boys? was 2.42 ± 3.22 years ( 1 month - 14 years). Average age of mothers was 28.15 ± 4.71 years (19 - 44 years). Two of Spina Bifida (SB) cases were meningocell (%3) and 65 were meningomyelocell (%97). Sixteen of mothers (%23.9) had an abortion history and 18 (%26.9) had a relative-marriage history. There was a congenital abnormality history in near relatives of of 14 patients (%20.9) and there was NTD in 8 of them (%57.1). Eleven mothers (%16.4) had a medication history while 56 (%83.6) did not use any medicine. Fırat University hospital is a regional hospital serving for a large region and 37 (%55.2) patients were from Elazığ and 30 (%44.8) were from other provinces.In conclusion, multifactoriel prosesses including genetic factors play role in etiopathogenesis of NTD. Results of the present study indicate that alterations in PAX3 allel frequencies may influence development of NTD and that environmental factors may contribute to these alterations. Further studies are required to enlighten etiology of SB.Keywords :Spina bifida, gene polymorphism, MTHFR, TEAD2, PAX3
Determination of methyl tetrahydrofolate reductase, TEAD2 and PAX3 gene polymorphisms in patients with spina bifida
Keywords: Çocuk Cerrahisi