Tevziat Defterleri Işığında Osmanlı Devleti’nde (Anadolu) Meydana Gelen Siyasi ve Sosyal Kaos Ortamı (1789-1807) - Aksın, Ahmet (My University, 2017)
Anadolu coğrafi sınırları çerçevesinde ve de konumuzu tevziat defterlerinin başlangıç tarihi olan 1792 tarihinden başlatıp III. Selim'in tahttan indirildiği 1807 yılına kadar getirmek istiyoruz. Birinci elden kaynak olarak nitelendirilen Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan Tevziat defterleri ile Mühimme-i Mektum Defterlerini ve konumuz ile ilgili diğer arşiv belgelerini temin ederek değerlendirme sürecinden sonra, tetkik eserlerle özgün bir çalışma ortaya koymaya çalışacağız. Sonuç olarakta arşiv vesikalarının değerlendirilmesi ve tetkik eserlerin incelenmesiyle Osmanlı Devleti, 1789 ve 1807 yılları arasında Anadoluda eşkıya ve idarecilerle mücadele içine girmiş ve adaletin sağlanmasına çalışmıştır. Adaleti temin etmeyen kim olursa üzerine gidilip cezalandırma yoluna gidilip halkın vergi ve adaletsizlik altında ezilmemesine çalışılmıştır.
15.04.2017
Keywords: Göç; Yöneticiler; Eşkıya; Vergi; Osmanlı Halkı; Tevziat; Adaletsizlik