FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARI KİMYA BİLGİLERİNİ GÜNLÜK YAŞAMLARIYLA NE KADAR İLİŞKİLENDİREBİLİYOR? TO WHAT EXTENT DO PROSPECTIVE SCIENCE TEACHERS RELATE CHEMISTRY KNOWLEDGE TO THEIR DAILY L - Canpolat, Erdal; Ateş, Hasan; Ayyıldız, Kübra (My University, 2019)
Bu çalışmada, Fen bilimleri öğretmenliği programı öğrencilerinin kimya bilgilerini günlük yaşamlarıyla ilişkilendirebilme düzeyleri açısından hazır bulunuşlukları ve günlük yaşam kimyasına karşı tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi Fen bilimleri öğretmenliği programı 1. ,2. ,3. ve 4. sınıflarında okuyan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışma Fırat Üniversitesinden 208, Siirt Üniversitesinden 171 olmak üzere toplam 379 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada 14 açık uçlu sorudan oluşan “Günlük Olayları Açıklama Testi” (GOAT) ve 25 soruluk 5’li likert tipi bir ölçek olan “Günlük Yaşam Kimyası Tutum Ölçeği” (GYKTÖ) kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizler için SPSS-21 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler parametrik testler (t-testi, ANOVA) ve parametrik olmayan testler (Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U Testi) ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, fen bilimleri öğretmen adaylarının günlük yaşam olaylarıyla olan ilişkileri ve günlük yaşam kimyasına karşı tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ancak günlük hayatta karşılaşılan olayları açıklamada yetersiz oldukları ve konular ile ilgili kavram yanılgılarına sahip oldukları gözlenmiştir.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi