Isırgan (Urtica urens L.) otu yapraklarındaki retinoik asit, karoten, tokoferol, askorbik asit ve folik asit düzeylerinin araştırılması - Karataş, F.; Munzuroğlu, Ö.; Karatepe, M.; Yıldız, B. (My University, 2001)
Bu çalışmada 4 değişik bölgede (Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl) yetişen ısırgan otu (Urtica urens L.) bitkisinin taze yapraklarmdaki retinoik asit, p-karoten, a-tokoferol, askorbik asit ve folik asit düzeyleri High Performance Liquid Chromatography (HPLC) ile tespit edildi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre taze ısırgan otu yapraklanndaki retinoik asit, $beta$ -karoten, $alpha$ -tokoferol, askorbik asit ve folik asit düzeyleri, sırasıyla 0.48 ±0.10 -0.81 ±0.22 $mu g.gr^{-1}$; 124.2 ± 17.3 -193.4 ±26.1 $mu g.gr^{-1}$; 1.42 ±0.26-1.93 ± 0.39 $mu g.gr^{-1}$; 148.1 ± 17.9 - 253.6 ± 31.7$mu g.gr^{-1}$ ve 3.73 ± 0.39 -6.05 ± 0.46 $mu g.gr^{-1}$ arasında değişmektedir. Isırgan otu yapraklanndaki retinoik asit, $beta$ -karoten, $alpha$ -tokoferol, askorbik asit ve folik asit düzeylerinin habitatlar arasında farklılıklar gösterdiği görüldü. Bununla beraber bitkinin başta folik asit olmak üzere askorbik asit ve $beta$ -karoten bakımından zengin, retinoik asit ile a-tokoferol bakımından fakir olduğu tespit edildi. Diğer taraftan güneşli habitatlarda yetişen ısırgan otu yapraklanndaki askorbik asit, $beta$ -karoten ve folik asit düzeylerinin gölgeli habitatlarda yetişenlere göre daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Keywords: HPLC; tıbbi bitkiler; kimyasal bileşim; yapraklar; çevresel faktörler; askorbik asit; beta-karoten; retinoik asit; Urtica urens; folik asit; alfa-tokoferol