NANO BOYUTLU PARÇACIK KATKILI YENİ NESİL FAZ DEĞİŞTİREN MADDELERİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - TAŞKIRAN, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Isıl enerjinin depolaması; enerji üretim ve tüketimi arasındaki zaman gecikmesi, enerji güvenliği, ısıl atalet gibi mühendislik problemlerinin çözümünde oldukça önemlidir. Çünkü enerji talebi gün geçtikçe ve artmakta buna paralel olarak enerji üretimi, tüketimi karşılayacak yönde yeterince artış göstermemektedir. Bu nedenle, enerji güvenliğinin sağlanmasında alternatif enerji kaynakları ve enerji depolama teknikleri üzerine yapılan çalışmalar son zamanlarda artmıştır. Faz Değiştiren Maddeler (FDM), yıllardan beri farklı ısıl sistemlerde, ısıl enerji depolama elemanı olarak kullanılmaktadır. Bu tezde, ısı iletkenlikleri iyi olan metal ya da metal oksit nanoparçacıkları, ısıl iletkenlikleri kötü olan ötektik FDM içerisine ilave edilerek, Nanoparçacık Katkılı Faz Değiştiren Madde (NPKFDM) hazırlanmıştır. FDM olarak, miristik asit (%90) ve tiyosinamin (%10) kullanarak ötektik bir karışım elde edilmiştir. NPKFDM?nin termal iletkenliğini artırmak için nanoparçacık olarak bakıroksit (%1) kullanılmıştır. Kullanılan ötektik FDM ve NPKFDM?nin termal özellikleri, DSC, SEM, FT-IR, XRD, PCR ve KD2 Pro cihazları ile belirlenmiştir. Ötektik FDM ve NPKFDM?nin erime noktası ve termal iletkenliği sırasıyla, 55.61 °C, 56.66 °C ve 0.1 W/m°C, 0.11 W/m°C olarak bulunmuştur. Hazırlanan ötektik FDM ve NPKFDM silindirik bir depo içerisinde erime/katılaşma süreçleri deneysel olarak incelenmiştir. Deneyde, farklı sıcaklıklarda (erime için; 77, 75, 73 ve 70 °C, katılaşma için; 20 ve 25 °C) ve farklı debilerde (2, 3, 4 kg/dk) çalışılmıştır. Deneysel sonuçlar, erime ve katılaşma zamanının NPKFDM?nin ötektik FDM?ye göre %12.5 ile %63 ve %27 ile %33 oranında azaldığını göstermiştir.

Thermal energy storage is very important for solving engineering problems such as the time delay between production and consumption of energy, energy security and thermal inertia. Because the demand for energy is increasing day by day concordantly energy production, consumption, enough to meet the direction does not show an increase. Therefore, alternative energy sources ensuring energy security and energy storage techniques have increased recently. Phase change materials (PCM) are used for different thermal systems for many years a thermal energy storage element. In this thesis, the metal or metal oxide nanoparticles with good thermal conductivity is poor in PCM by the addition of eutectic PCM, nanoparticle additive phase change materials (NPAPCM) were prepared. As PCM, myristic acid (90%) and thiosinamine (10%) was obtained by using the eutectic mixture. To increase the thermal conductivity of NPAPCM?s was used as copper oxide nanoparticle (1%). Eutectic PCM and NPAPCM's used thermal properties was determined by DSC, SEM, FT-IR, XRD, PCR and KD2 Pro devices. Eutectic PCM and NPAPCM's melting point and thermal conductivity was found 55.61 °C, 56.66 °C and 0.1 W/m°C, 0.11 W / m°C, respectively. Prepared eutectic PCM and NPAPCM melting and solidification process is investigated experimentally in a cylindrical tank. In the experiment, at different temperatures (in order to melting 77, 75, 73 and 70 °C, in order to solidification; 20 and 25 °C) and different flow rates (2, 3, 4 kg/min) was studied. Experimental results show that melting and solidification time NPAPCM's according to the eutectic PCM 12.5% with 63% and 27% with 33% decrease.
Experimental investigation of nanoparticle additives novel phase change materials
Keywords: Kimya; Enerji