Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Yoğun Bakım Hemşirelerinin Karşılaştıkları Etik Sorunların Stres Düzeylerine Etkisi - Aybar, Didem Öndaş; Kılıç, Serap Parlar (My University, 2020)
Amaç: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın amacı bir üniversite hastanesinde çalışan yoğun bakım hemşirelerininkarşılaştıkları etik sorunların hemşirelerin stres düzeylerine etkisini belirlemektir.Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) çalışan vearaştırmaya katılmayı kabul eden 144 hemşire oluşturmuştur. Veriler; araştırmacılar tarafından literatür desteği ilehazırlanan tanıtıcı bilgi formu, Algılanan Stres Ölçeği ve Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yaşadıkları Etik SorunlarFormu ile toplanmıştır. Veriler Mann-Whitney U testi ile analiz edilmiştir.Bulgular: Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaş ortalaması 29,06±4,02, hemşirelerin yoğun bakımünitesinde çalışma yılı ortalaması 4,39±3,48 olup, hemşirelerin %86,1’inin etik ile ilgili eğitim aldığı ve çoğunluğunun(%87,9) bu eğitimi mezun oldukları okullarında aldıkları saptanmıştır. Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerinkarşılaştıkları etik sorunlar içerisinde en yüksek oranın “Mesleki hiyerarşide alt basamaklarda yer alanlara fazla işyüklenmesi” (%91) olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin algılanan stres ölçeği puan ortalaması ise 22,38±4,52 olarakbulunmuş olup, sadece “Hekim tarafından yerine getirilmesi gereken uygulamaların hemşirelere devredilmesi” etiksorunu ile karşılaşanların karşılaşmayanlara göre algılanan stres düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05).Sonuç: Bu araştırmada yoğun bakım hemşirelerinin etik sorunlarla sıklıkla karşılaştıkları, bu sorunların çoğunluğunuorta düzeyde önemsedikleri ve etik sorunların hemşirelerin stres algısını etkilediği saptanmıştır. Hemşirelerinkarşılaştıkları her etik durumu profesyonel bir şekilde ele alarak değerlendirmesi ve çözümler geliştirmesiyaşanabilecek stres faktörlerinin önlenmesinde önemlidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Etik; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Yoğun Bakım; Tıp; Hemşirelik