Melatonin and ghrelin differentially modulate plasma oxytocin level and noradrenalin release in hypothalamic paraventricular nucleus in female rats - Ozcan, Mete; Alçin, Ergül; Aydın, Mehmet; Kutlu, Selim; Bakoş, Jan; Jezova, Daniela; Yılmaz, Bayram (My University, 2010)
Doğum ve laktasyon süreçlerinde rol oynayan oksitosin sekresyonu bazı nöroendokrin mekanizmalar tarafından düzenlenmektedir. Kolesistokinin (CCK) tarafından indüklenen hipotalamik noradrenalin salıverilmesi oksitosin sekresyonunu uyarmaktadır. Bu çalışmada intraserebroventriküler yolla enjekte edilen melatonin ve grelin hormonlarının oksitosin sekresyonu ve paraventriküler nükleustaki noradrenalin konsantrasyonu üzerindeki olası etkileri araştırılmıştır. Anestezi altındaki Wistar türü dişi sıçanlar karotid arter kanulasyonunu takiben sterotaksik cihaza yerleştirilmiştir. Çözücü grubuna melatonin çözücüsü, diğer gruba intrarateryel yolla CCK ve CCK+Melatonin grubuna da CCK'e ilaveten intraserebroventriküler yolla melatonin uygulanmıştır. Diğer prosedürde ise intrasebroventriküler yolla yapay beyin omurilik sıvısı (kontrol) ve grelin enjeksiyonları yapılmıştır. Bütün hayvanların hipotalamik paraventriküler nucleus (PVN)'una mikrodiyaliz uygulanarak 20'şer dakikalık peryotlar halinde toplam 4 defa toplanan diyalizarlardan sıvı kromatografisinde noradrenalin düzeyleri dedekte edilmiştir. Aynı peryotlarda kanülden kan örnekleri alınarak radyoimmünoölçüm yöntemiyle oksitosin analizi yapılmıştır. Istatistiksel analiz iin One-Way ANOVA kullanılmıştır. Çözücü grubuyla karşılaştırıldığında CCK grubunda 2. peryotta PVN noradrenalin (p<0.001) ve kan oksitosin düzeyleri (p<0.05) artmıştır. Melatonin grubunda ise aynı peryottaki noradrenalin ve oksitosin değerleri CCK grubuyla karşılaştırıldığında daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Grelin grubunda noradrenalin konsantrasyonları değişmezken 4. peryotta plazma oksitosin düzeyi artmıştır (p<0.05). Bu çalışmanın sonuçları, dişi sıçanlarda melatoninin CCK'le indüklenmiş oksitosin sekresyonunu inhibe ettiğini göstermiştir. Bu inhibisyona PVN'daki noadrenalin salıverilmesinin baskılanması da katılmaktadır. Grelin ise PVN'daki noadrenalin konsantrasyonunu etkilemeden plazma oksitosin sekresyonunu stimüle etmiştir. Bu sonuçlar oksitosin sekresyonu üzerinde melatoninin ve grelinin farklı etkilere sahip olabileceğini göstermiştir.
Keywords: Fizyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji