NİTELİKSİZ DETAY TASARIMI, MALZEME VE UYGULAMALARDAN KAYNAKLANAN YAPI HASARLARININ İNCELENMESİ - İŞÇİ, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi NİTELİKSİZ DETAY TASARIMI, MALZEME VE UYGULAMALARDAN KAYNAKLANAN YAPI HASARLARININ İNCELENMESİ Nilüfer İŞÇİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 167 Hasar, yapının kullanım özelliğini etkileyip görünümünü bozarak, dayanımını düşürür. Hasarları ve sonuçlarını belirlemek için yapıyı bozucu etkilerin nasıl hasar oluşturduğu incelenerek değerlendirilmektedir. Bu çalışmada; niteliksiz detay tasarımı, malzeme ve uygulamalardan kaynaklanan hasarlar ve nedenleri incelenmiştir. Yapıdaki detay tasarımı, malzemenin kullanım amacına göre belirli özellikleri taşıması ve uygulamalarda nitelikli işçilik yapılması gerektiğinden bahsedilmiştir. Bu amaca ulaşabilmek için yapısal hasarların nedenleri incelenerek çözümler sunulmaya çalışılmıştır. Tezin 1. Bölümünde konuya giriş yapılarak hasar nedenleri belirtildikten sonra, 2. Bölümde niteliksiz detay tasarımından kaynaklanan hasarlar, 3. Bölümde doğru malzeme seçimi için malzeme özelliklerinin bilinmesi gerekliliğinden yola çıkılarak malzemeler bünye özelliklerine göre sınıflandırılarak incelenmiştir. 4. Bölümde kötü uygulamalardan kaynaklanan yapı hasarları açıklanmış, 5. Bölümde ise beton yapı hasarları teşhis yöntemi incelenmiştir. Malzemeler atmosfer, su gibi etkenlerle karşı karşıyadırlar ve etkenlerin karşılanamaması hasarlara yol açmaktadır. Bu durum malzeme özelliklerine göre uygun seçim yapılmasına bağlıdır. Uygulama ve işçilik hatalarından kaynaklanan hasarlar; uygun detayın yerine yanlış tatbik edilmesinden veya yanlış detaylandırmadan ortaya çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler: Hasar, Tasarım, Malzeme, İşçilik XII
Survey on unquality detail design, damages caused by materials and application mistakes
Keywords: İnşaat Mühendisliği