ÖĞÜTÜLMÜŞ POMZA KULLANILARAK ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN LİFLİ BETONLARDA YÜKSEK SICAKLIK ETKİSİ - DENER, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tez çalışmasında öğütülmüş pomza tozu (ÖPT) ile üretilen kendiliğinden yerleşen lifli betonlarda (KYB) yüksek sıcaklık etkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda kontrol karışımı ile birlikte %5, %10, %15 ve %20 ÖPT ikameli olmak üzere 5 seri beton numuneleri üretilmiştir. Tüm karışımlarda çelik lif, süper akışkanlaştırıcı ve su/bağlayıcı malzeme oranı sabit tutulmuştur. Farklı kür sürelerinde bekletilmek üzere 60 adet 150*150*150 mm ve 18 adet 100*100*100 mm boyutunda küp numuneler ile 100*100*350 mm boyutunda kiriş numuneler dökülmüştür. Tüm karışımların çeşitli kür sürelerinden sonra ultrases ölçümleri ve basınç deneyleri yapılmıştır. Numuneler 28 günlük kür süresinden sonra 200 °C, 400 °C, 600°C ve 800 °C sıcaklıklara maruz bırakılmıştır. Yüksek sıcaklığa maruz bırakıldıktan sonra numunelerin tekrar basınç deneyleri ve ultrases ölçümleri yapılmıştır. Yüksek sıcaklıklardan sonra çelik liflerin beton içerisindeki görüntüleri incelenmiştir. Yüksek sıcaklıklardan sonra ÖPT kullanılan karışımların basınç dayanımlarındaki azalma kontrol karışımına göre daha fazla olmuştur. Tüm karışımların Ultrases hızlarındaki azalma oranları birbirine yakın olmuştur. Maruz kalınan en yüksek sıcaklık değeri 800 °C' den sonra dahi beton numunelerinin hiç birinde parçalanma meydana gelmemiştir.

In this thesis, high temperature effect was investigated in steel fiber reinforced self compacting concrete produced with milled pumice powder(MPP). For this purpose, %5, %10, %15, %20 ÖPT mixtures and control concrete, total of 5 series concrete samples were produced. The ratio of stell fibers, superplasticizer and water/powder material were kept constant in all blends. 60 pieces of 150 mm *150 mm *150 mm and 18 pieces of 100 mm * mm 100 * 100 mm cube specimens and 18 pieces of 100 mm * 100 * 350 mm beam specimens were poured to keep at different curing periods. UPV measurements and compressive strength experiments were performed after different curing periods of all blends. The specimens were exposed to high temperatures of 200 °C, 400 °C, 600 °C and 800 °C after 28 days of curing. After exposure to high temperature, compressive strengths and UPV measurements of the specimens were performed. Also, microscopic images of stell fibers in concrete were analyzed after high temperatures. After high temperatures; the decrease in the compressive strength of mixtures using MPP is higher than control mixtures. Reduction rates of all blends at UPV are close to each other. Even at highest temperatue value which is 800 °C disintegration did not occur.
The high temperature effect on the fiber reinforced self compacting concrete produced with milled pumice powder
Keywords: İnşaat Mühendisliği