MOLEKÜLER DİNAMİK SİMÜLASYON METODU İLE LİN, Lİ-LİN VE H-LİN ETKİLEŞMELERİNİN İNCELENMESİ - KARA, İZZET (Fırat Üniveristesi, 1997)
Doktora Tezi MOLEKÜLER DİNAMİK SİMÜLASYON METODU İLE Lin, Li-Lin, 0-Lin ve H-Li" ETKİLEŞMELERİNİN İNCELENMESİ izzet KARA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1997, Sayfa : 123 Bu çalışmada, sadece lityum atomlarından oluşmuş lityum mikroklastırları ve lityum mikroklastırları üzerine farklı konumlarda düşürülen; lityum, oksijen ve hidrojen atomlarının 1 °K deki etkileşmeleri Moleküler Dinamik Simülasyon Metodu (MDSM) kullanılarak incelenmiştir. Mikroklastır atomları arasındaki etkileşmeler, iki-cisim ve üç-cisim etkileşmelerim ihtiva eden bir potansiyel enerji fonksiyonu (PEF) kullanılarak temsil edilmiştir. Lityum sistemi için Moleküler Dinamik zaman adımının büyüklüğü 10"14 sn - 10"15 sn mertebesinde alınmıştır. Lityum sisteminde; sistemin denge durumundaki örgü parametresi, iki-cisim etkileşme enerjisi, üç-cisim etkileşme enerjisi ve atom başına ortalama etkileşme enerjisi hesaplanmıştır. Lityum mikroklastırlarının BCC ve FCC yüzey simetrilerinde, mikroklastır yüzeyine tepe, açık ve köprü konumlarında düşürülen; lityum, oksijen ve hidrojen atomlarının adsorplanma enerji değerleri ve atomun yüzeye bağlanma uzaklıkları hesaplanmıştır. Sonuçlar literatür değerleri ile karşılaştırılmış ve uyumlu olduğu tesbit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Lityum Mikroklastırları, Moleküler Dinamik Simülasyon Metodu, Potansiyel Enerji Fonksiyonu, Oksijen-Lityum Etkileşmesi, Hidrojen-Lityum Etkileşmesi, Adsorpsiyon Enerjisi

rv SUMMARY Doctorate Thesis ANALYSIS OF Lin, Li-Lin, 0-Lin AND H-Lin INTERACTIONS BY MOLECULAR DYNAMIC SIMULATION METHOD Izzet KARA University of Fırat Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 1997, Page : 123 In this study, lithium microclusters consisting of lithium atoms and interactions with lithium, oxygen and hydrogen atoms dropped on lithium microclusters at different positions at 1 °K are analysed by using Molecular Dynamics Simulation Method. Interactions among microcluster atoms are represented by choosing a potential energy function (PEF) which include two-body and three-body interactions. The length of molecular dynamic time step for lithium system is taken as 10"14 sec - 10"15 sec. In Lithium system; the lattice parameter at the system's equilibrium position, the energy of two-body interaction and that of three-body interaction and average interaction energy per atom are calculated. The values of energy for adsorption of lithium, oxygen and hydrogen which were dropped on the microcluster surface in the positions of on-top, open and bridge and length of bond of these atoms on the surface are calculated on the BCC and FCC surface symmetries of lithium microclusters. The results are compared with the literature values and found in agreement. Key Words: Lithium microcluster, Molecular Dynamics Simulation Method, Potential Energy Function, Oxygen-Lithium Interaction, Hydrogen-Lithium Interaction, Adsorption Energy.
Analysis of interaction among Lin, Li-Lin O-Lin and H-Lin with molecular dynamic simulation method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering