ETMENLERİN İÇ MODELİNİ KULLANARAK ÇOKLU ETMENLERDE BULANIK TAKVİYELİ ÖĞRENME - KILIÇ, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi etmenlerin iç modelini kullanarak çoklu etmenlerde bulanık takviyeli öğrenme Alper KILIÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa :49 Çoklu etmenli sistemlerde birlikte hareket etme ve işbirliği davranışlarının öğrenilmesi işleminin gerçekleştirilmesi Yapay Zeka sistemleri için son yıllarda gelişen yeni bir bakış açısı ortaya koymuştur. Özellikle Takviye Öğrenme yöntemleri çoklu etmenli sistemlere ve dinamik ortamlara uygulanabilirliğinden dolayı bir çok çalışmanın odak noktası haline gelmiştir. Takviye öğrenme metotları içerisinde en popüler algoritmalardan olan Q-öğrenme; çoklu etmenli sistemlere uygulandığı durumlarda optimum politikaya yönelme hızı bakımından ve sürekli- tam olarak gözlemlenemeyen ortamlarda ek bazı dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Bu tez çalışmasında çoklu etmenli sistemlerde konu olan dezavantajların giderilmesi amacıyla hem standart Q-öğrenme algoritmasına alternatif bir algoritma sunulmuş (FQ-Öğrenme), hem de diğer etmenlerin iç modelinin çıkarılması için bulanık küme ve bulanık mantık yaklaşımı üzerinde durularak sonuçlar performans bakımından incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Çoklu etmenli sistemler, Makine öğrenmesi, Takviye öğrenme, Q-Öğrenme, Bulanık Mantık

Masters Thesis FUZZY REINFORCEMENT LEARNING IN MULTI-AGENT SYSTEMS USING INTERNAL MODEL OF AGENTS Alper KILIÇ Fırat University Graduate School ofNatural and Applied Sciences Department of Computer Engineering 2002 : Page 50 Recently, delayed reinforcement learning (RL) has been proposed as a strong method for learning in multi-agent systems (MASs). In this method, agents are concerned with the problem of discovering an optimal policy, a function mapping states to actions. The most popular RL technique, Q-learning, has been proven to produce an optimal policy under certain conditions. In this thesis, we consider a multi-agent cooperation problem, and propose a multi-agent reinforcement learning method based on the other agents' actions. In our learning method, the agent under consideration observes other agents' action, and uses the minimax Q-learning using fuzzy state and fuzzy goal representation for updating fuzzy Q values. We also proposed a new method called FQ-learning so as to accelerate convergence of learning process. Keywords: Multi-Agent Systems, Machine Learning, Reinforcement Learning, Q- Learning, Fuzzy Logic. VI
Fuzzy reinforcement learning in multi-agent systems using internal model of agents
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control