ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI İLE ÖZ-ŞEFKAT VE YETERSİZLİK DUYGUSUNUN İNCELENMESİ - TAN, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile öz-şefkat ve yetersizlik duygusu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve ilişik arayıcı desende yapılmıştır. Çalışmanın evrenini İnönü Üniversitesine kayıtlı 36790 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemi Epi İnfo programı ile %95 güven aralığı %5 hata payı ile 380 öğrenci olarak belirlenmiştir. Araştırma toplam 408 öğrenci ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında; Kişisel Bilgileri ve Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları ile İlgili Form, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Öz-Şefkat Ölçeği ve Yetersizlik Duygusu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelikler, ortalama, standart sapma ve Mann Whitney U testi ile Kruskal Wallis kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 21.79 ± 2.94'tür. Öğrencilerin öz-şefkat puanları ile sosyal medya bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0.005). Öz-şefkat puanları ile sosyal medya bağımlılığı puanları arasında negatif yönde bir ilişki saptanırken (p<0.05), yetersizlik duygusu puanlarının sosyal medya bağımlılığı puanları üzerinde istatistiksel olarak bir etkiye sahip olmadığı bulunmuştur (?2=0.044, p=0.397). Çalışmanın sonuçları doğrultusunda, öğrencilerin öz-şefkat düzeylerinin sosyal medya bağımlılığı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu, ancak yetersizlik duygusunun bu bağımlılık üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Bu nedenle, öz-şefkatin artırılmasına yönelik müdahalelerin sosyal medya bağımlılığını azaltmak için etkili olabileceği ve yetersizlik duygusunun etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği önerilebilinir.

It was conducted to examine the relationship between university students' social media addiction and self-compassion and feelings of inadequacy. The study was conducted in a descriptive and descriptive pattern. The population of the study was 36790 students registered at İnönü University. The sample of the study was determined as 380 students with a 95% confidence interval and 5% margin of error using the EpiInfo program. The research was completed with a total of 408 students. In collecting data; Form Regarding Personal Information and Social Media Usage Habits, Social Media Addiction Scale, Self-Compassion Scale and Sense of Inadequacy Scale were used. Percentages, mean, standard deviation and Mann Whitney U test and KruskalWallis were used to evaluate the data. The average age of the participants was 21.79 ± 2.94. A significant relationship was found between the students' self-compassion scores and social media addiction scores (p<0.005). While a negative relationship was found between self-compassion scores and social media addiction scores (p<0.05), it was found that sense of inadequacy scores did not have a statistical effect on social media addiction scores (?2 =0.044, p=0.397). In line with the results of the study, it was found that students' self-compassion levels had a significant effect on social media addiction, but the feeling of inadequacy did not have a significant effect on this addiction. Therefore, it can be suggested that interventions aimed at increasing self-compassion may be effective in reducing social media addiction and that more research should be done to understand the effects of the feeling of inadequacy.
Examining social media addiction and self-compassion and sense of inadequacy in university students
Keywords: Hemşirelik