BADEM KABUĞU VE KAYISI ÇEKİRDEĞİ KABUĞU KULLANILARAK SABİT YATAKLI KOLONDA ADSORPSİYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİ - ASLAN, AYGÜL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, sulu çözeltiden Basic Blue 3'ü (BB3) uzaklaştırmak üzere iki tarımsal atık olan kayısı çekirdeği kabuğu ve badem kabuğunun adsorpsiyon kapasitesini araştırmak için sabit yataklı kolonda deneyler yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda, yatak yüksekliği (1-2 cm), çözelti akış hızı (5-10 mL/dk) ve başlangıç boyar madde konsantrasyonu (10-30 mg/L) gibi deneysel parametrelerin etkileri incelenmiştir. Deneysel adsorpsiyon verilerine Thomas modeli, Yoon-Nelson modeli ve Adams-Bohart modeli gibi farklı modeller uygulanmıştır. Breakthrough eğrisinin başlangıç bölgesi incelenen tüm deney koşullarında Adams-Bohart modeli tarafından iyi tanımlanırken, breakthrough eğrisinin tam açıklaması Thomas modeli tarafından iyi tanımlanmıştır.Yatak derinliğinin breakthrough eğrileri üzerindeki etkisini araştırmak için yatak derinliği servis zamanı (BDST) modeli kullanılmıştır. Her iki adsorbent tarafından Basic Blue 3'ün adsorpsiyonunda, BDST modeli deneysel verilerle iyi bir uyum göstermiştir ve elde edilen korelasyon katsayılarının yüksek değerleri (R2<0.9952 ve R2<0.9745 ) mevcut kolon sistemi için yatak derinliği servis zamanı modelinin geçerliliğini göstermektedir. Kayısı çekirdeği kabuğu ve Badem kabuğu tarafından BB3'ün uzaklaştırılması için adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 17.07 ve 24.07 mg/g olarak bulunmuştur. Kayısı çekirdeği kabuğu ve badem kabuğunun atık su arıtımında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır

In this study, fixed-bed column experiments were performed to investigate the adsorption potential of two agricultural wastes, Apricot Stone Shell and Almond Shell to remove Basic Blue 3 (BB3) from aqueous solution. In the experimental studies were examined the effects of experimental parameters such as bed height (1-2 cm), solution flow rate (5-10 mL/min) and initial dye concentration (10-30 mg/L). Different models such as Thomas model, Yoon-Nelson model and Adams-Bohart model were applied to the experimental adsorption data. The initial region of breakthrough curve was described by the Adams–Bohart model well at all experimental conditions studied while the full description of the breakthrough curve was described well by the Thomas model. Bed Depth Service Time (BDST) model was used to investigate the effect of bed depth on breakthrough curves. In the adsorption of Basic Blue 3 by both the sorbents, the BDST model fitted well with the experimental data, and the high values of correlation coefficients (R2<0.9952 and R2<0.9745) obtained indicate the validity of the bed depth service time model for the present column system. The adsorption capacities for BB3 removal by Apricot Stone Shell and Almond Shell were found to be 17.07 and 24.07 mg/g, respectively. It was concluded that the Apricot Stone Shell and Almond Shell can be used in wastewater treatment.
Dye removal from aqueous solutions by adsorption in fixed-bedcolumn using almond shell and apricot stone shell
Keywords: Kimya Mühendisliği