1877-1878 OSMANLI-RUS SAVAŞI'NIN İKMAL VE İAŞESİ - BAYIL, YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Sanayi Devrimi sonrasında Avrupa'da görülen teknolojik gelişmeler, silah sanayinde de kendini gösterdi. Bu doğrultuda askeri hücum ve savunma sistemleri değişti. XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar savaş sistemi, kale gibi korunaklı savunma sistemine dayanmaktaydı. Ancak bu tarihten itibaren silah menzillerinin artması, buharlı makinelerin taşımacılık, üretim, vs. alanlarda kullanılmasıyla tabyalı tahkimat sistemine geçildi. Batıdaki teknolojik gelişmelerin gerisinde kalan Osmanlı Devleti, XVIII. yüzyıldan itibaren bu gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. III. Selim döneminden itibaren askeri alanda yapılan ıslahatlar, halefi olan diğer padişahlar zamanında da devam ettirilmeye çalışıldı. Tamamı maaşlı askerlerden oluşan Asakir-i Mansûre-i Muhammediyye Ordusu kuruldu. Ancak mali yetersizlikler, eğitimli personel yetersizliği, art arda çıkan isyanlar ve savaşlardan dolayı ordu teşkilatı kuruluşunu tam olarak tamamlayamadı. Başta Rusya olmak üzere diğer büyük güçlerin Boğazlar ve sıcak denizlerdeki çıkarları, Osmanlı Devleti'nin dış politikasının belirlenmesinde önemli bir etken oldu. XIX. yüzyıldaki çıkar çatışmaları, Osmanlı ile Rusya'yı dört defa karşı karşıya getirdi. Bunların sonuncusu ve Osmanlı Devleti'nin varlığı açısından en önemlisi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı idi. Rumî takvimde 1293 yılına denk geldiği için ?Doksanüç Harbi? olarak da bilinen bu savaş öncesinde, Rusya'nın kurnazca takip ettiği politika sayesinde Osmanlı Devleti siyasi ve askeri alanda diğer devletler tarafından yalnız bırakıldı. Savaşa çok önceden hazırlanan Rusya karşısında Osmanlı Devleti, askeri birliklerini ve gerekli levazımatı seri ve düzenli bir şekilde sevk edememesi, emir komuta zincirindeki kopukluklar, savaşın Yıldız Sarayından idare edilmesi gibi nedenlerden dolayı yenilgiye uğradı. Aynı zamanda hem nakit hem de toprak bakımından oldukça büyük kayıplara uğradı. Savaş nedeniyle Balkanlardan ve Kafkaslardan yapılan göçler ise ayrı bir sorun yarattı. Göçlerle birlikte savaşta kaybedilen topraklar nedeniyle, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki varlığı büyük oranda yok oldu. Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünden yana olan büyük güçler, bu tavırlarını değiştirdiler. Bu tarihten itibaren Osmanlı toprakları, pastadan en büyük payı kapmak isteyenlerin mücadele alanı oldu.Bu çalışma Osmanlı Devletinin yıkılmasını tetikleyen ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinin dış politikasını belirleyen, Osmanlı'nın en yıkıcı savaşlarından bir tanesinin kaybedilmesinin altında yatan lojistik sorunlara eğilmektedir.Anahtar Kelimeler: 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Büyük Güçler, Askeri, İkmal, İaşe

The technological advance after the Industrial Revolution in Europe caused, also, improvement in weapon industry. Military attack and defence systems changed accordingly. The battle system, up to second half of the 19th century, depended on castle based sheltered defence system. However, from that day on, passed to the bastion fortification system because of the changes in weapon range, the use of steam machine in the field of transportation, production e.t.c. Ottoman Empire had fall behind technological development, from 18th century, however, it gave importance to trace them. The military reform carried out from the time of III. Selim, were tried to continue by his successors in their time. The regular army consisted of salaried soldiers was founded. Because of economic insufficiency, educated personel insufficiency, sequent uprising and wars, military organization could not complete its foundation exactly. The interest of, especially, Russia and other great powers in Bosphours became significant factor in determining the foreign policy of Ottoman Empire. The Ottoman Empire was isolated by others politically and militarily due to Russian subtle policy during the Ottoman-Russian war of 1877-1878. The Ottoman Empire lost the battle against Russia, well prapered before, because of being unseccessful in propel military units and essential munition regularly and rapidly, rupture in command chain, the conduct of war from Yıldız Palace. At the same time, the empire lost both cash and land. The migrations from the Balkans and Caucasia, due to war, lead to another problem. The existence of the Ottoman Empire in the Balkans was almost annihilated because of migrations and loss in war. The great powers changed their attitudes, they supported the territorial integrity of Ottoman Empire. This thesis, is related to underlying logistic problems which caused the loss of one of the most distructive war of Ottomans that induced the collapse of the empire and determined the foreign policy of, newly established, the Republic of Turkiye.Key Words: Otoman-Russina War of 1877-1878, Great Powers, Military, Supply, Subsistence
The supply and the subsistence of Ottoman-Russian war of 1877-1878
Keywords: Tarih