TÜRK DEMOKRASİ HAYATINDA CUMHURİYET HALK FIRKASI - Ekici, Yunus (My University, 2017)
Bu makalede, Türkiye’de demokrasinin en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilen çok partilisiyasal hayatın başlangıç süreci ve bu sürecin hayli uzun bir dönemi irdelenmiştir. Demokratik sistemde,insanların oluşturduğu topluluklar içinde en önemlisi siyasi partilerdir. Siyasi partiler günümüzdedemokrasinin temel varlık koşullarından birisidir. Dolayısıyla siyasi partilere dayanan demokrasi, halkıntaleplerinin devlet yönetimine yansımasını, bu taleplerle kamusal politikalar arasında bir paralellikkurulmasına yardımcı olur. Lozan Görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanması ve Türk Devletininbağımsızlığının uluslararası alanda da kabulüyle ARMHC işlevini kaybetmiştir. Bu nedenle Mustafa KemalPaşa, gelecekte düşündüğü devrimleri hayata geçirebilmesinde araç olabilmesi için cemiyetin fırkalaşmasıfaaliyetlerini başlatmıştır. 8 Nisan 1923 yılında Mustafa Kemal Paşa’nın, ‘‘Halk Fırkası” adında bir fırkanınkurulacağını bildiren seçim bildirisini, Müdafai Hukuk Grubuna onaylatmasıyla başlayan bu faaliyetler, 9Eylül 1923 yılında fırkanın kurulmasıyla sonuçlanmıştır. 11 Eylül 1923 yılında yapılan seçimde fırkanınGenel Başkanlığına TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa ve Genel Sekreterliğine de Recep (Peker)getirilmişlerdir.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler