İMMOBİLİZE EDİLMİŞ STREPTOMYCES GRİSEUS HÜCRELERİ İLE STREPTOMİSİN ÜRETİMİ - ERDEMİR, PELİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya gelişmesini durduran, biyolojik kaynaklı ya da sentetik olarak elde edilen, insan ve hayvan hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan biyoaktif maddelerdir. Streptomisin antibiyotiği pekçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olması yönüyle aminoglikozidler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada serbest ve immobilize edilmiş S.griseus hücreleri kullanılarak farklı sıcaklık, farklı çalkalama hızı ve farklı karbon kaynekları içeren ortamların streptomisin antibiyotiğinin üretimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda, streptomisin üretimi için, karbon kaynağı olarak nişasta ve farklı konsantrasyonlarda şeker pancarı melası içeren iki farklı ortam kullanıldı. Hem serbest bakteri hücrelerinin hem de PVA/aljinat ile immobilize edilen bakteri hücrelerinin streptomisin üretimi üzerine etkileri incelendi. Çalışmamız sonucunda, karbon kaynağı olarak kullanılan 30 g/l şeker pancarı, 33oC sıcaklık ve 200 rpm fermantasyon ortamında 3. gün sonunda 0,986 µg/ml*saat ile en yüksek verimlilik değerine ulaşıldı. PVA/aljinat ile yapılan immobilizasyon deneyleri sonucunda ise ilk gün 2,019 µg/ml*saat ile en yüksek verimlilik değeri elde edildi. Sonuç olarak şeker pancarı melası karbon kaynağıyla yapılan deneylerde nişasta karbon kaynağına göre daha düşük maliyette bir streptomisin üretimi sağlanmış, daha yüksek verim ve verimlilik değerleri elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Streptomisin, İmmobilizasyon, Streptomyces griseus, Antibiyotik

Production of Streptomycin with Immobilized Streptomyces griseus Cells Antibiotics are bioactive substances commonly used in the treatment of human and animal diseases, either biologically or synthetically derived, which kill bacteria or stop their growth. Streptomycin antibiotic has an important place among aminoglycosides as it is an antibiotic used in the treatment of many diseases. In this study, free and immobilized S. griseus cells were used to investigate the effects of different temperature, different agitation rate and different carbon sources on streptomycin antibiotic production. In our study, two different media containing starch and sugar beet molasses of different standards were used as the carbon source for streptomycin production. Effects of both free bacteria cells and bacterial cells immobilized with PVA/alginate on streptomycin production were investigated. In this study, the highest value was reached with 0.986 µg / ml * hour at the end of the 3rd day in 30 g / l sugar beet used as carbon source, 33oC temperature and 200 rpm fermentation. Immobilization experiments with PVA / alginate yielded the highest efficiency at 2.019 µg / ml * h on the first day. As a result, in the experiments carried out with sugar beet molasses carbon source, streptomycin production was provided at a lower cost than starch carbon source and higher yield and efficiency values were obtained. Keywords: Streptomycin, Immobilization, Streptomyces griseus, Antibiotic
Production of streptomycin with immobilized Streptomyces griseus cells
Keywords: Biyomühendislik