MATEMATİK DERSİNDE MANİPÜLATİF KULLANIMININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA VE MOTİVASYONUNA ETKİSİ - ÖNVER, MUTTALİP (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Matematik dersinde manipülatif kullanımının öğrenci başarısına ve motivasyonuna etkilerini belirlemektir. Aynı zamanda yapılan uygulama sürecine ilişkin algıları ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Araştırma, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Malatya ilinde Yaşar Öncan Ortaokulu beşinci sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada bir deney bir de kontrol grubu olmak üzere iki grup bulunmaktadır. Deney grubunda manipülatif destekli matematik öğretimi, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi kullanılmıştır. Deney grubunda 22 ve kontrol grubunda ise 23 öğrenci bulunmaktadır. Uygulamalar matematik dersinde "Kesirler" ve "Kesirlerle İşlemler" alt öğrenme alanlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri başarı testi ve motivasyon ölçeği ile; nitel verileri ise görüşme formlarıyla toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutu öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desene uygun olarak yürütülmüştür. Nitel boyutta ise gerçekleştirilen uygulama sonrasında deney grubundan farklı başarı düzeylerine göre seçilmiş öğrencilerle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi 42 sorudan oluşmaktadır. Başarı testinin ortalama güçlüğü .58, KR-20 güvenirlik katsayısı ise .92 olarak belirlenmiştir. Kesirler başarı testi öntest, sontest ve kalıcılık testi olarak deney ve kontrol gruplarının her ikisine de uygulanmıştır. Öğrencilerin matematik dersine ilişkin motivasyonlarını belirlemek amacıyla Tahiroğlu ve Çakır (2014) tarafından geliştirilen matematik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Ölçek beşli likert tipindedir ve takdir edilme, ilgi, istek ve ihtiyaç, özgüven, başarılı olma ve hedeflere yönelme olmak üzere beş alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin KMO değeri .876, Bartlett testi sonucu 7943.182 ve Cronbach Alpha katsayısı ise .91 olarak belirlenmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS-21 istatistik programı kullanılmış, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda manipülatif destekli matematik öğretimi yapılan deney grubu ile geleneksel öğretim yöntemi uygulanan kontrol gruplarının öntest ve sontest puan ortalamaları, sontest puanları lehine istatistiksel açıdan anlamlı biçimde farklılaşmıştır fakat deney ve kontrol gruplarının sontest puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca deney ve kontrol gruplarının kalıcılık puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Yapılan testler sonucunda deney grubu ile kontrol grubunun sonmotivasyon-önmotivasyon puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmamıştır. Aynı zamanda her iki grubun sonmotivasyon puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmamıştır. Deney ve kontrol gruplarının motivasyon ölçeğinin özgüven alt boyutuna ilişkin sonmotivasyon puanları arasında kontrol grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise öğrencilerin; uygulamanın bıraktığı etkiye, uygulama öncesinde ve sırasında hissettiklerine, uygulama sırasında yaşadıkları sorunlara ve keyif aldıkları durumlara, manipülatiflerin matematik dersindeki başka konularda, başka derslerde kullanımına, matematik dersindeki duygu ve düşünceleri etkilemesine ve uygulamanın daha farklı nasıl yapılması gerektiğine yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre uygulamanın başka konularda ve derslerde; konunun özünü geri plana atmayacak şekilde zaman sıkıntısı yaşamadan uygulanması önerilmiştir.

The aim of this study is to determine the effects of using manipulative on students' achievement and motivation in Mathematics Course. It was also aimed to reveal perceptions about the implementation process. The study was conducted on fifth grade students in Malatya at Yaşar Öncan Elementary School during 2017-2018 academic year. In the study, there are two groups, one experimental and one control group. In the experimental group, manipulative assisted mathematics teaching was used and in the control group traditional intructional method was used. There are 22 students in the experimental group and 23 students in the control group. Applications were carried out in the sub-fields of learning "Fractions" and "Operations with Fractions" in mathematics course. Mixed method was used in the study in which quantitative and qualitative research designs were used together. The quantitative data of the research were evaluated with achievement test and motivation scale; qualitative data were collected by interview forms. The quantitative dimension of the study was carried out in accordance with the quasi-experimental design with pretest-posttest control group. In the qualitative dimension, after the application, interviews were conducted with the students selected according to different achievement levels from the experimental group The success test developed by the researcher consists of 42 questions. The average difficulty of the achievement test was .58 and the KR-20 reliability coefficient was .92. Fractions success test was applied to both experimental and control groups as pretest, posttest and retention test. Mathematical motivation scale developed by Tahiroğlu and Çakır (2014) was used in order to determine the motivation of the students regarding the mathematics course. The scale is a five-point Likert type and consists of five sub-dimensions: appreciation, interest, desire and need, self-esteem, success and orientation to goals. KMO value of the scale was .876, Bartlett test result was 7943.182 and Cronbach Alpha coefficient was .91. SPSS-21 statistical program was used in the analysis of quantitative data, and content analysis was used in the analysis of qualitative data. As a result of the research, the pretest and posttest mean scores of the experimental group with manipulative assisted mathematics teaching and the control groups using traditional teaching methods were statistically different in favor of posttest scores, but there was no statistically significant difference between the posttest scores of the experimental and control groups. Also, there was no statistically significant difference between the retention scores of the experimental and control groups. As a result of the tests, there was no statistically significant difference between the postmotivation-premotivation scores of the experimental group and the control group. At the same time, there was no statistically significant difference between the postmotivation scores of both groups. A statistically significant difference was found in favor of the control group between the postmotivation scores of the self-confidence subscale of the motivation scale of the experimental and control groups. In the qualitative dimension of the research; opinions about the effect of the application, the feelings they felt before and during the application, the problems they experienced during the application and the situations they enjoyed, the use of manipulatives in other subjects in mathematics course, in other courses, the effects of feelings and thoughts in mathematics course and how the practice should be done differently. According to the results of the application in other subjects and courses; It is proposed to apply the issue without time constraints in a way that does not put the essence of the subject in the background.
The effects of using manipulative in mathematics course on students' academic achievement and motivation
Keywords: Eğitim ve Öğretim