İSLAM FIKHI'NA GÖRE ADLİ TIP VERİLERİNİN KARÎNE DEĞERİ - ASLANTAŞ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Adlî Tıp; Tıp İlmi içerisinden doğmuş, insan vücudu ile ilgili hukukî problemleri aydınlatmaya çalışan bir bilimdir. Kendi içerisinde birçok bölüme ayrılır. Adlî Tıp; insan vücuduna yönelik eylemler neticesinde oluşan basit sıyrıklardan ölüme kadar her türlü olayı aydınlatmaya çalışmaktadır.Adlî Tıp, şüphe arz eden tüm olayları (ölümle sonuçlanan veya sonuçlanmayan) aydınlatmaya çalışmaktadır. Olay ölümle sonuçlanmış ise ölüm mekanizması, ölüm şekli, ölüm zamanı ve ölümden sonra vücutta meydana gelen değişiklikleri incelemektedir. Delilleri tespit etmek için gerekli inceleme, laboratuar tetkikleri ve otopsi yapmaktadır. Ayrıca yaralama, zehirlenme, asfiksi (solunum yokluğu), kazalar (iş, trafik, düşme vb) gibi olaylar sonucunda vücutta ne tür etkiler bıraktığını inceler. Şayet bu tür olaylarda ölüm meydana gelmiş ise ölüm sebebini ve olayının orjinini (kaza-intihar-cinayet) aydınlatmaya çalışır. Yine gebe kadına karşı yapılmış eylemler, çocuk ölümleri ve ölü doğum konularında çalışmalar yapar. Nesebi belli olmayan çocukların baba veya annelerini tespit etmeye yönelik inceleme yapar. Bu konuların yanı sıra alkol ve bağımlılık yapan maddeleri tespite çalışır. Tecavüz olaylarında zanlı kişilerin suçlu olup olmadıklarını belirlemek için incelemeler yapmaktadır. Doku ve organ nakli konularında görüş bildirirken, organ ticaretinin engellenmesi, mağdur kişilerin vücudunda meydana gelen zararı tespit eder.İslam Hukuku'nda davaları ispat etmek için şahitlik, ikrar, yemin ve karineler gibi yöntemlerden yararlanılmaktadır. Ayrıca özel ihtisas gerektiren konularla ilgili davaları aydınlatmak için bu konularda bilgi sahibi kişilerin başvurulmaktadır. Bu sayede bu tür davalar daha kolay bir şekilde sonuçlandırılabilmekte ve daha isabetli ve adalete uygun hükümler verilebilmektedir.İslam Hukuku içerisinde yer alan insan vücudu ile alâkalı ve Adlî Tıp Bilimi'nin inceleme yaptığı tüm konularda bir bilirkişilik müessesesi olarak yararlanılabilecektir. Böylece bu tür olaylarla ilgili davaların daha kolay ve daha isabetli bir şekilde çözüme kavuşturulmalarında Adlî Tıp'ın yapacağı incelemeler neticesinde elde edeceği veriler İslam hukukçularına yardımcı olabilecektir.Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, İslam Fıkhı, Karîne, Bilirkişilik, Adlî Tıp.

The Forensic Medicine stemming from medicine is an institution trying to enlighten juridical problems relevant to human body. The Forensic Medicine, separating into various sections into itself, struggles to illuminate all the problems on the human body, from simple scratches to deaths.The Forensic Medicine endeavors to enlighten all the death cases which are doubtful. That?s why, it examines death mechanism, how it occurred, the time of it, and the changes on the body after death and conducts needed researches, autopsy, and lab investigations. It tries to enlighten the reason for death, and the origin of the event (accident, suicide, murder) if death realizes after cases such as injury, poisoning, defect of respiration, traffic accidents. If there is no death case, it searches the effects of the events on the body. It also studies pregnancy, child deaths, and death ?born pregnancies and conducts researches to confirm parents of the children are not known for sure. In addition to these areas, it conducts researches towards people who aren?t known for sure that they use drugs and alcohol and tries to confirm them and again struggles to confirm whether the people who are thought as suspected in rape cases are criminal or not.In Islamic Low, the methods such as giving testimony, confession, swearing, and deduction are used to end the trials. To end the trials that require expertise,exrerts are invited to trials. In that way, trials are ended easily and right and just decisions can be reached.The Forensic Medicine is applied to as an expertise institution for all cases that are related to human body, and are in the area af the Islamic Law. In that way, the trials related to such cases are ended easier by help of the researches conducted by the Forensic Medicine and that helps Islamic jurists alot.Key Words: Islamic Juridical, Islamic Law, Deduction, Expertise, Forensic Medicine.
Presumptive value of the forensic medicine data in terms of Islamic Canon Law
Keywords: Din