İNCE DANELİ ASFALT BETONU (ROLLED ASFALT KAPLAMA) İLE ASFALT BETONUN TEKNİK VE EKONOMİK YÖNDEN KARŞILAŞTIRILMASI - BALCI, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi İNCE DANELI ASFALT BETONU (ROLLED ASFALT KAPLAMA) İLE ASFALT BETONU KAPLAMANIN TEKNİK VE EKONOMİK YÖNDEN KARŞILAŞTIRILMASI Mustafa BALCI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa: Rolled asfalt ve asfalt betonu kaplamalar için fenni şartnamelere uygun deney numuneleri hazırlanmış ve bu numuneler Marshall deneyine tabi tutulmuştur. Ayrıca, her iki kaplamanın malzeme temini, bölge ve iklim koşulları sabit tutularak yapım maliyetleri hesaplanmıştır. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucu rolled asfalt ve asfalt betonu kaplamaların yüzey sularına karşı geçirimsizlik ve uzun yıllar yapılarını koruyarak hizmet verebilme gibi benzer özellikleri yanısıra, asfalt betonu kaplamanın rolled asfalt kaplamaya göre maliyetinin düşük stabilitesinin yüksek olması, rolled asfaltın ise asfalt betonuna göre yüzey sürtünmesinin az ve esnekliğinin fazla olmasıyla kullanıldığı yollarda taşıt işletme maliyetini düşürücü özeliğinin bulunması, her iki kaplamanın birbirine göre avantajlı yönlerinin de bulunduğunu göstermiştir. Değişik iklim koşulları dikkate alındığında, her türlü iklim koşullarında, rolled asfaltın orta ve hafif trafikli kent içi yollarda, asfalt betonu kaplamanın ise ağır trafikli yollar, otoyollar, havaalanı ve pistlerde kullanımının teknik ve ekonomik yönden uygun olacağı kanısına varılmıştır. II

SUMMARY Master's Thesis Mustafa BALCI Fırat University Graduate Scholl of Science and Technology Department of Civil Engineering 1998, Page: TECHNICAL AND ECONOMICAL COMPASİSON OF ROLLED ASPHALT COWER AND CONCERT ASPHALT In this study, Rolled asphalt and concert asphalt test materials proponed according to scientific specifications here subjected to Marshall test. Furthermore, the Cost of these two materials is according to the provisional consideration of the materials. Additional factors such as regional and climate canditoom were kept comtant for halt materials. The results of this study shocon that rolled asphalt and concert asphalt material had similar properties in terms of impermeobilty for surface waters and durability. Thus both moterials seems to be usable for long periods of time. The cost of concert asphalt was lower than of rolled asphalt The stability of asphalt concert was higher compoved to that of rolled concert. One advantage of rolled asphalt is the fact that rolled asphalt has less surface friction. This property is elasticity to the cost of transportation on this material. Overall these results indicate that on each material has advantages on some features. When different climate condition were considered, it was noticed that rolled asphalt pavement was more appropriate for the roads where the traffic load is mild and the pace of vehicles is relatively slow such as the case in the city roods. In contrast, concert asphalt seems better suited for they roads where heavy traffic burden occurs. Such for such roads, highways and runways would be examples. Ill
Technical and economical compasison of rolled asphalt cower and concert asphalt
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering