Elazığ yöresinde üretilen fasulye bitkilerinden etkili Rhizobium leguminosarum bv. phaseoli suşlarının seçimi - Gür, Seher (My University, 2002)
Elazığ merkez ve köylerinde ekilen fasulye bitkilerinden kök nodul l eri toplanarak Rhizobium leguminosarum bv.phaseli suşları izole edilmiştir. İzole edilen bu doğal suşlarm nodul oluşturma durumları ve simbiyotik etkinlikleri sera şartlarında konakçı fasulye bitkilerine inokülasyonlarıyla tespit edilmiştir. Kuru ağırlık miktarları esas alınarak yapılan değerlendirmede suşlarm simbiyotik etkinlikleri % 80 etkili, % 20 orta derecede etkili bulunmuştur. Aşılı fasulye bitkilerinin kuru ağırlık değerleri 0.2330-0.3843g, negatif kontrol bitkisinde 0.2344g, pozitif kontrol bitkisinde 0.3780g, azotlu kontrol bitkisinde ise bu değer 0.421 Og olarak tespit edilmiştir. Ayrıca bitki köklerindeki nodul l erden izole edilen bakteri suşlarının bazı kültürel ve biyokimyasal özellikleri de belirlenmiştir.
Keywords: Phaseolus vulgaris; izolasyon; Elazığ; ortak yaşama; Rhizobium phaseoli; Rhizobium leguminosarum; kök nodülleri