PLEVRA SIVILARININ AYIRICI TANISINDA ÇEŞİTLİ PARAMETRELERİN DEĞERİ - ÇELİK, PINAR (Fırat Üniveristesi, 1993)
Plevral effüzyonlann transuda ve eksuda olarak belirlenmeleri etyolojllertntn tesbltl ve tedavilerinin yönlendirilmesi açısından önemlidir. Bu konuda değişik araştırmalar yapılmıştır. Biz de 1990-1992 yıllan arasında Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları Kliniklerinde plörezi tanısı ile takip edilen 23' ü erkek, 13' ü kadın 36 hastanın plevra sıvısı ve serumlarından protein; kolesterol LDH ve glûkoz değerlerini araştırdık. Transuda eksuda ayırımında plevra sıvısı protein, plevra sıvısı/serum protein oranı, plevra sıvısı kolesterol, plevra sıvısı/serum kolesterol oram, plevra sıvısı LDH ve plevra sıvısı/serum LDH oranının değerli olduğu, plevra sıvısı glükoz ve plevra sıvısı/serum glûkoz oranının değerinin olmadığı gözlendi. Plevra sıvısı protein düzeyi, plevra sıvısı/serum LDH oranı, plevra sıvısı kolesterol düzeyinin etkinliklerinin daha yüksek olduğu, plevra sıvısı protein düzeyi ölçümünün ise sensltlvtte, speslflte ve etkinliği en yüksek parametre olduğu gözlendi. 49
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases