MA'MÛRATÜ'L-AZÎZ GAZETESİ AÇIKLAMALI FİHRİSTİ (1925-1926) - HAYKIR, HANDAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Elazığ'ın o dönemdeki adını taşıyan ve bu ilde yayınlanan ilk gazete olan 5 Ekim 1883 tarihinde yayın hayatına başlayan ve Cumhuriyetin ilanından sonrada devam eden Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi Anadolu'da yayınlanan en uzun ömürlü gazetelerden biridir. Yayın periyodunu kesintili bir şekilde sürdüren bu gazete, cumhuriyetin ilanından sonra da yayınını devam ettirerek 1928 yılında yapılan Harf İnkılabından sonra Elaziz ismiyle 1935 yılına kadar yayınlanmıştır.Bu bakımdan son dönem Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi çalışmaları başta olmak üzere Elazığ ve Doğu vilayetlerinin tarihiyle ilgili çalışmalar için Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi önemli bir kaynaktır. Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi'nin cumhuriyet döneminde yayınlanan nüshaları sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi kütüphanesinde bulunmaktadır. Bu koleksiyonda ise sadece 1925-1928 yılları arasında yayınlanmış olan sayıları bulunmaktadır. Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi koleksiyonunun 1925 ? 1926 yılları arasında yayınlanan 72 sayının açıklamalı fihristi yapılmıştır.Yapılan bu çalışmayla gazetede yer alan haber, makale, reklam ve ilanlar tespit edilmiştir. Türkiye başta olmak üzere Elazığ ve çevre vilayetlerin siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel gelişmelerin Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi'nde nasıl yer bulduğu ortaya çıkarılmıştır.Anahtar Kelimeler: Basın-yayın, gazete, Ma'mûratü'l-azîz Gazetesi, Elazığ (Elaziz), Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Paşa,

Ma?mûratü?l-azîz Newspaper that had held the name of Elazığ in the relevant period, and had started to be published in October 5, 1883 and had continued publishing after the foundation of the Republic had been one of the longevous newspapers in Anatolia. The newspaper that had pursued publishing activities with interruptions had continued to be published after the foundation of the Republic and had been published until 1935 with the name of Elaziz after the Alpabet Revolution.Depending on these, Ma?mûratü?l-azîz Newspaper has been a significant source especially for the late period Ottoman Empire and Turkish Repuplic studies, and for the studies about Elazığ and Eastern cities. The issues of the Ma?mûratü?l-azîz Newspaper published in the Republican period can only be found in the library of Turkish Great Assembly. This collectin only consists of the issues published between 1925-1928. The explanatory index has been made for the 72 issues collection of the Ma?mûratü?l-azîz Newspaper published between 1925-1926.With this study the news, advertisements and the announcements in the news paper have been determined. The way how the political, social, economic and the cultural developments of the Elazığ and neighbour cities had been reflected in Ma?mûratü?l-azîz Newspaper has been revealed.KeyWords: Press Media, newspaper, Ma?mûratü?l-azîz Newspaper, Elazığ (Elaziz), Turkish Republic, Mustafa Kemal Pasha
The explanatory index for Ma?mûratü?l-azîz newspaper (1925-1926)
Keywords: Tarih