İNTERNET HABER EDİTÖRLERİNİN HABER ÜRETİM PRATİKLERİ: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - GÜLTEKİN, MELİKE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Dijitalleşme ile birlikte internet haberciliği, geleneksel medya pratiklerinden farklılaşarak hız, erişim ve içerik üretim süreçlerinde yeni dinamikler ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, internet haber editörlerinin haber üretim pratikleri, çalışma koşulları ve karşılaştıkları mesleki zorluklar Elazığ örneği üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın amacı, internet haberciliğinin yerel düzeyde nasıl bir dönüşüm geçirdiğini anlamak ve bu süreçte editörlerin karşılaştıkları etik, teknik ve mesleki sorunlara ışık tutmaktır. Nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen bu çalışmada, internet haberciliğinde reklam gelirlerine bağımlılığın içerik üzerindeki etkisi ve okuyucu etkileşimlerinin editör kararlarını nasıl şekillendirdiği incelenmiştir. Araştırma sonuçları, internet haberciliğinin yerel ölçekte ulusal düzeyden farklı dinamiklere sahip olduğunu ve bu farklılıkların mesleki pratiklere doğrudan yansıdığını göstermektedir. Çalışma, internet haber editörlerinin mesleki pratiklerine dair bir perspektif sunarak bu alandaki eksik literatürü tamamlamayı hedeflemektedir.

With digitalization, internet journalism has differentiated itself from traditional media practices and has created new dynamics in speed, access and content production processes. In this study, the news production practices, working conditions and professional challenges faced by internet news editors are examined through the example of Elazığ. The aim of the study is to understand how internet journalism has transformed at the local level and to shed light on the ethical, technical and professional problems faced by editors in this process. In this study, which was conducted with the qualitative research method, the effect of dependency on advertising revenues on content in internet journalism and how reader interactions shape editorial decisions were examined. The research results show that internet journalism has different dynamics at the local level than at the national level and that these differences are directly reflected in professional practices. The study aims to complete the missing literature in this field by providing a perspective on the professional practices of internet news editors.
News production practices of internet news editors: Elazığ case
Keywords: İletişim Bilimleri