AISI 1040 çeliğinin tornalama-frezeleme ile işlenmesinde yüzey pürüzlülüğünün genetik algoritma yöntemi ile optimizasyonu - Özay, Çetin; Küçük, Zahide (My University, 2020)
Bu çalışmada Taguchi deney tasarım metodu kullanılarak AISI1040 malzemesinin ortagonalve teğetsel tornalama-frezeleme yöntemleri ile işlenmesinde kesme parametrelerinin yüzeypürüzlülüğü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda işleme parametreleriolarak; işlem, kesici takım devri, iş parçası devri, talaş derinliği ve eksenel ilerlemeparametreleri seçilmiştir. Deneysel çalışma sonuçları Minitab15 paket programı kullanılarakS/N oranlarına dönüştürülüp optimum kesme parametreleri belirlenmiştir. ANOVA varyansanalizi ile de istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yanıt yüzey yöntemi ile yüzeypürüzlülüğünün kesme parametrelerine bağlı olarak matematiksel modeli oluşturulmuştur.Ayrıca genetik algoritma yöntemi kullanılarak minimum yüzey pürüzlülüğü için en uygunkesme parametre değerleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, deneysel çalışmalar, istatistiksel analizve optimizasyon işlemlerinde teğetsel tornalama-frezeleme işleminin yüzey pürüzlülüğünüazalttığı belirlenmiştir. Genetik algoritma yöntemi, S/N oranları ve matematiksel modeldenelde edilen minimum yüzey pürüzlülüğü değerlerinin birbirine çok yakın olduğu tespitedilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test