Kimyasal analiz yönteminin sonuçlara etkisine bir örnek: Derince (Elazığ) piritleri - Bölücek, Cemal; Akgül, Muharrem; Temur, Sedat (My University, 2001)
Derince (Elazığ) yöresi masif sülfid cevherleşmelerinden derlenen 30 adet cevher numunesinin piritleri saflaştırılarak NAA ve ICP-ES yöntemleri ile kimyasal analizleri yapılmıştır. Piritlerin saflığı bozan elementlerinin toplam konsantrasyonu ile bu elementlerin yaygın mineral bileşimlerine göre hesaplanan toplam konsantrasyonları kabul edilebilir hata payı olan % 5'den daha düşüktür. Dolayısıyla yeterli derecede saflaştırıldığı kabul edilmiştir. NAA ve ICP-ES yöntemlerine göre piritlerin Ba, Co, Fe, Sb, Th ve La içerikleri karşılaştırılmıştır. Örnek aritmetik ortalamalarının farkı Ba, Sb ve Th için önemli, Co, Fe ve La için önemsiz çıkmaktadır. Verilere varyans analizi uygulandığı zaman % 95 ihtimalle elementlerden en az biri ICP-ES ile NAA yöntemleri bakımından farklıdır. Korelasyon katsayılarına göre NAA ve ICP-ES ile yapılan aynı elementin analizlerinin arasında Fe, Sb ve Th bakımından ilişki yoktur. Dolayısıyla, piritlerin kimyasal analiz sonuçları birbirleri ile karşılaştırılırken analiz yönteminin çok önemli olduğu, aynı çalışma veya farklı kaynaklara ait kimyasal analiz sonuçları ancak yöntemlerin aynı olması durumunda sağlıklı olarak karşılaştırılabileceği söylenebilir.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama