Submandibüler tükürük bezinin bazal hücreli adenokarsinomu - Karlıdağ, Turgut; Kaygusuz, İrfan; Akpolat, Nusret; Gök, Üzeyir (My University, 2001)
Tükürük bezi bazal hücreli adenokarsinomu nadir görülen ve yakın zamanda tanımlanmış düşük dereceli bir tümördür. Submandibüler bez tutulumu oldukça nadirdir. Altmış dokuz yaşında erkek hastada karşılaştığımız Submandibüler tükürük bezinden kaynaklanan bazal hücreli adenokarsinomun Submandibüler bez ile birlikte geniş eksizyonu yapıldı. Hastanın izlemi sırasında yedinci ayda tümör rekürensi ile karşılaşıldı. Hasta önerilen ameliyatı kabul etmedi. Rekürensten üç ay sonra kliniğimize tekrar başvurduğunda, geniş kitle eksizyonu ile birlikte radikal boyun diseksiyonu ve aynı tarafa marjinal mandibülektomi yapıldı. Cerrahi örneğin histopatolojik incelenmesinde boyun lenf bezlerinde metastaz olduğu görüldü; ameliyat sonrası sekizinci günde radyoterapiye başlandı. Hastanın radyoterapi sonrası izleminde rekürens görülmedi.
Keywords: Yaşlı; Tanı; ayırıcı; Erkek; Olgu sunumu; Karsinom; bazal hücreli; Submandibular bez neoplazmları; Patoloji; Radyoterapi; Adenokarsinom; Tedavi sonucu; Tükrük bezi neoplazmları; Cerrahi işlemler; operatif