Yüksek Dayanımlı Beton Üretiminde Mermer Tozu Kullanımının Araştırılması - Demir, Tuba; Alyamaç, Kürşat Esat (Mustafa CAN, 2022)
Bu çalışmanın amaçlarından birincisi, yüksek dayanımlı betonlar (YDB) için optimum miktarda kullanılacak mermer tozu miktarının belirlenmesidir. İkincisi, YDB üretiminde atık malzemelerden mermer tozu kullanarak doğal kaynakların kullanımının azaltılmasına katkı sağlamaktır. Bunun için ince agrega mermer tozu ile ağılıkça %0, %8, %16 ve %24 oranlarında yer değiştirilerek kullanılmıştır. Beton karışımlarda puzolanik aktiviteyi arttırmak ve mermer tozunun maksimum kullanımını sağlamak için çimentonun ağırlıkça %10’u kadar silis dumanı ilave edilmiştir. Elde edilen karışımlara slump deneyi uygulanmıştır. Daha sonra fc-7., fc-28. ve fc-90. günlerde basınç dayanımı testine tabi tutulmak üzere kür havuzunda bekletilmiştir. Basınç dayanımı testinden alınan sonuçlara göre optimum mermer tozu miktarı, yüksek dayanım değeri dikkate alınarak belirlenmiştir. Ayrıca mermer tozu kullanımının, beton basınç dayanımına, doğal kaynak tüketimine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına olumlu yönde katkı sağladığı düşünülmüştür.

The first of the aims of this study is to determine the amount of marble powder to be used in the optimum amount for high strength concrete (YDB). The second is to contribute to reducing the use of natural resources by using marble powder from waste materials in the production of YDB. For this purpose, marble powder was used by replacing it with fine aggregate at 0-8-16-24% by weight. In order to increase the pozzolanic activity in concrete mixtures and to ensure maximum use of marble powder, silica fume has been used by replacing it with cement at 10% by weight. The slump test was applied to the obtained mixtures. Then fc-7., fc-28. and fc-90. days, it was kept in the curing pool to be subjected to the compressive strength test. According to the results obtained from the compressive strength test, the optimum amount of marble powder was determined by taking into account the high strength value. In addition, it is thought that the use of marble powder contributes positively to the compressive strength of concrete, consumption of natural resources and reduction of environmental pollution. Keywords: High strength concrete, marble powder, compressive strength, silica fume.
Investigation of the Use of Marble Powder in Production of High Strength Concretes
Keywords: Engineering; Mühendislik; Material Production Technologies; Malzeme Üretim Teknolojileri; Nanotechnology; Nanoteknoloji