Metilprednizolon ve Meloksikamın İntraabdominal Adezyonların Önlenmesi Üzerine Etkileri - Gündüz, Ömer Faruk; Durmuş, Ali Said; Çerıbası, Songül; Sağlıyan, Aydın; Han, Mehmet Cengiz (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, non steroid anti inflamatuar (NSAİİ) bir ilaç olan meloksikam ile steroid birajan olan metilprednizolonun ratlarda intraabdominal adezyonların önlenmesi üzerine olan etkilerinikarşılaştırmaktı. Çalışmada 21 adet 2-3 aylık dişi Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar her grupta 7adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. İki cm’lik laparatomi sonrasında karın duvarı ve sekumunvisseral yüzeyinde serosal kanama oluşana kadar kazıma işlemi yapılarak bir yapışma modelioluşturuldu. Operasyon yaraları rutin cerrahi kurallara göre kapatıldı. Birinci, ikinci ve üçüncügruptaki ratlara 5 gün süreyle intraperitoneal olarak sırasıyla 7 mL/kg serum fizyolojik (kontrol), 5mg/kg meloksikam ve 10 mg/kg metilprednizolon verildi. Ratlar ondört gün sonra ötenazi edildiktensonra oluşan adezyonlar değerlendirildi. Makroskopik değerlendirmede tedavi gruplarında adezyonoluşumu kontrol grubuna göre daha az olarak gözlendi (P=0.016). Yapılan histopatolojikkontrollerde, yangı şiddeti kontrol grubunda daha belirgindi. Fibrozis en belirgin olarak kontrolgrubunda gözlendi (P=0.016). İmmunohistokimyasal değerlendirmelerde IL-1 pozitif hücre sayısınınkontrol grubunda tedavi gruplarına göre daha fazla olduğu belirlendi (P=0.016). Sonuç olarakintraabdominal adezyonların önlenmesinde meloksikam ve metilprednizolonun kullanılabileceğikanısına varılmıştır.
Keywords: Patoloji; Hücre ve Doku Mühendisliği; Transplantasyon; Yoğun Bakım; Tıp; Cerrahi