Kahramanmaraş Bölgesindeki bazı gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) - Yonar, M. Enis; Karahan, Murat; Kan, N. İlker; Yonar, Serpıl Mıse; Sağlam, Naim (My University, 2010)
Kahramanmaraş Bölgesinde bulunan bazı alabalık işletmelerinde 2008 yılının Mart-Mayıs ay-larında 0.5-1 g ağırlığındaki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) yavrula-rında yüksek mortalite ile seyreden bir enfeksiyona rastlandı. Balıklar, bulundukları işletmede sistematik olarak hastalıklar yönünden incelendi. Daha sonra Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fa-kültesi Balık Hastalıkları Laboratuarına canlı olarak getirilen balıklardan uygun besi yerlerine steril şartlarda ekimler yapılarak 24 ºC’de inkübasyonları gerçekleştirildi. Hasta balıklarda ekzoftalmus ve deride kararmalar ile birlikte iştahsızlık ve durgunluk, vücutta çarpıklıklar, sırt kısmında yaralar ile dorsal ve kuyruk yüzgecinin tabanında kanamalar tespit edildi. Otopside karaciğer ve böbrekte lezyonlar gözlemlendi. Su kaynaklarının sıcaklık, çözünmüş oksijen ve pH değerleri ölçüldü. Bakterilerin morfolojik ve biyokimyasal testleri sonucunda belirlenen 3 farklı suşun Acinetobacter sp. olduğu belirlendi. Elde edilen izolatların antibakteriyel ilaçlara karşı duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile incelendi. Suşların gentamisin ve norfloksasin an-tibiyotiklerine karşı duyarlı, oksitetrasiklin, sulfametoksazol, kloramfenikol ve amoksisilin an-tibiyotiklerine ise dirençli olduğu tespit edildi.
Keywords: Balıkçılık işletmeciliği; Türkiye; Kahramanmaraş; alabalık; hastalık yaygınlığı; hastalık tetkiki; epidemiyoloji; pH; izolasyon; Acinetobacter; balık; su kalitesi; ilaç direnci; oksitetrasiklin; amoksilin; duyarlılık; balık hastalıkları; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; kültür balığı; norfloksasin; çözünmüş oksijen; gentamisin; sulfametazol