HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL ZEKÂ DÜZEYLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİNE ETKİSİ - Kazu, Ecem; Düsükcan, Muhammet (My University, 2021)
Hemşirelik öğrencilerinin sosyal zekâ düzeylerinin iletişim becerilerine etkisini belirlemek amacıylagerçekleştirilen bu araştırma, betimsel ve ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırma birüniversitenin hemşirelik bölümünde okuyan birinci ve dördüncü sınıf lisans öğrencileriyle yürütülmüştür.Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Tromso Sosyal Zekâ Ölçeği ve İletişim Becerileri Envanterikullanılmıştır. Elde edilen veriler basit doğrusal regresyon analizi ve çoklu regresyon analizi iledeğerlendirilmiştir. Öğrencilerin sosyal zekâ düzeylerinin aritmetik ortalaması 51,02, iletişim becerileridüzeylerinin aritmetik ortalaması 106,01 olarak bulunmuştur. Dolayısıyla, araştırma kapsamına alınanhemşirelik öğrencilerinin sosyal zekâlarının ortalamanın altında bir düzeyde kaldığı ve iletişim becerileriseviyelerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen bulgular incelendiğinde,öğrencilerin sosyal zekâlarının iletişim becerileri ile pozitif bir ilişki içerisinde olduğu görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik