KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ OLUP HEMODİYALİZ TEDAVİSİ ALAN HASTALARDA HEMODİYALİZ ÖNCESİ VE SONRASI PROKALSİTONİN DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - TANIR, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kronik böbrek yetmezliği (Kronik böbrek hastalığı=KBH=KBY) olup hemodiyaliz (HD) tedavisi alan hastalarda hospitilizasyonun en sık sebebi enfeksiyonlardır. Bu hastalarda, prokalsitoninin (PCT) böbrek glomerülü tarafından filtre edilip böbrek tübülleri tarafından emilebileceği varsayımına dayanarak PCT düzeylerinin artmış olacağı, genel popülasyonla kıyaslandığında, değerlerin farklı olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı hemodiyaliz (HD) tedavisi alan enfekte olan ve olmayan hastalarda prokalsitonin düzeyinin HD seansından etkilenip etkilendiğini saptamak, bu duruma hemodiyaliz membranı ve diyalizörün etkisini belirlemek, enfeksiyöz hastalık belirtisi olmayan hastalarda PCT'nin fizyolojik varyasyonunun belirlenmesi, cut-off değeri oluşturulması, enfekte olan hastalara erken tanı konularak morbiditenin, mortalitenin önlenmesi yanında ekonomik kazanç sağlamaktır. Çalışmamızda hemodiyaliz (HD) tedavisi alan hastalardan rutin olarak istenilen; tam kan sayımı, karaciğer, böbrek fonksiyon testleri, tam idrar tetkikleri gibi biyokimyasal testleri, C-reaktif protein (CRP), PCT gibi biyobelirteçleri alındı; daha sonraki süreçte dört hafta boyunca, haftalık CRP, prokalsitonin ölçümü yapıldı, HD seansı sonrasında prokalsitonin ölçümü tekrarlanarak diyaliz seansından ne kadar etkilendiğinin istatistiksel analizi yapıldı. Çalışma süresinde enfeksiyöz bulguları olan 26 hasta enfektif olgu grubu, enfeksiyöz bulguları olmayan 66 hasta kontrol grubu olarak tanımlandı. Kontrol grubunda yüksek akımlı diyalizörle HD tedavisi alanlarda HD sonrasında PCT değerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p:0,003). Enfekte olgu grubunda düşük akımlı diyalizörle tedavi alanlarda, kontrol grubunda PCT değerindeki azalma tedavinin ikinci haftasında istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla p:0,007 0,001). CRP ve PCT arasında pozitif korelasyon (rho: 0,502) saptandı. Birinci haftada, HD öncesinde alınan PCT ve CRP, HD sonrası ölçülen PCT için sırasıyla eğri altındaki alan (EAA): 0,828 0,860 0,822 cut-off değeri:0,59 20 1,04 p:0,000 0,001 0,000 duyarlılık % 76,9 %80,7 %69,2 özgüllük %81,8 %83,3 %90,9 saptandı. Sonuç olarak enfeksiyöz bulguları olmayan hastalarda PCT için 0,5 ng/ml cut-off değer olarak alınabileceği, CRP-PCT korelasyonu olduğu, yüksek akımlı diyalizörle tedavi alan enfekte olmayan hastalarda HD sonrası PCT değerlerinde azalma olduğu; PCT'nin invaziv işlemlerden etkilenmemesi ve sistemik bakteriyel enfeksiyonların tanısında yararlı olması yanı sıra, HD öncesinde alınan CRP'nin yol gösterici olabileceği düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: C-reaktif protein, Prokalsitonin, Enfeksiyon, Kronik böbrek yetmezliği (Kronik böbrek hastalığı), Hemodiyaliz

In patients with chronic renal failure (chronic kidney disease = CKD), the most common cause of hospitalization is infections. It is thought that PCT levels will be increased in these patients based on the assumption that procalcitonin (PCT) can be filtered by the renal glomerule and absorbed by the renal tubules, compared to the general population, the values may be different. The aim of this study is to determine whether procalcitonin level was affected or not affected by HD session in infected and non-infected hemodialysis (HD) patients, to determine the effect of hemodialysis membrane and dialyser, to determine the physiological variation of PCT in non-infected patients, to establish cut-off value and to provide economic benefit as well as preventing morbidity and mortality by making early diagnosis of infected patients. In our study, patients receiving hemodialysis (HD) treatment, routinely; , complete blood count, biochemical tests such as liver, kidney function tests, complete urine tests, and biomarkers such as C-reactive protein (CRP), PCT were received, in the later process, CRP and procalcitonin were measured weekly for four weeks; after HD session, the procalcitonin measurement was repeated and the statistical analysis of the effect of the dialysis session was performed. In the study period 26 patients with infectious findings defined as infective case group, 66 patients without infectious findings were defined as the control group. In the control group, the decrease in PCT value after HD was statistically significant in patients receiving HD with high flow dialyser (p: 0.003). The decrease in PCT value was statistically significant in patients receiving low flow dialyser in the infected case group and in the control group in the second week of treatment (p: 0.007 p: 0.001, respectively). There was a positive correlation between CRP and PCT (rho: 0.502). In the first week, for PCT and CRP taken before HD, PCT measured after HD, area under the curve (EAA: 0.828 0.860 0.822 cut-off value: 0.59 20 1.04 p: 0.000 0.001 0.000 sensitivity 76,9 % 80,7% 69,2% specificity 81.8%, 83.3%, 90.9% was revealed. As a result, 0.5 ng / ml cut-off value can be taken for PCT in patients without infectious findings, CRP-PCT correlated, in non-infected patients receiving high-flow dialyser, there was a decrease in PCT values, in addition to the fact that PCT is not affected by invasive procedures and useful in the diagnosis of systemic bacterial infections, CRP taken before HD may be a guide. Keywords: C-reactive protein, Procalcitonin, Infection, Chronic renal failure (Chronic kidney disease), Hemodialysis
Comparison of procalcitonin levels before and after hemodialysis in patients with chronic renal failure and hemodialysis treatment
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji