İhracatçı KOBİ'lerin sosyal sorumluluk faaliyetlerine bakışlarını değerleme: Elazığ ilinde bir uygulama - Kaya, Ülkü.esma; Düsükcan, Muhammet (My University, 2010)
KOBİ'lerin ulusal ve uluslar arası arenadaki önemi küreselleşmeyle birlikte gittikçe artmaktadır. Ekonomik sistemde KOBİ'ler büyük ölçekli işletmelerin önemsemedikleri faaliyet alanlarını doldurmakta ve hatta onlara güçlü rakipler haline gelmektedirler. Bu gelişimler ihracatçı KOBİ'leri, faaliyetlerini daha çevresel ve sosyal sorumlu olarak yerine getirmeye zorlamaktadır. Ancak KOBİ'lerin sosyal sorumluluk bilincine ulaşmak için iç ve dış kaynaklı değerleme yapmaları zorunludur. Bu nedenle çalışma, Elazığ ilinde faaliyette bulunan ihracatçı KOBİ'lerin sosyal sorumlulukla ilgili faaliyetlere bakışlarını değerlemeyi amaçlamaktadır (N=18). Çalışma, KOBİ'lerin sosyal sorumlulukla ilgili alanlara katılımın önemine inanmalarıyla sonuçlanmıştır. Ancak bu faaliyetlere katılım oldukça düşük derecededir. Ayrıca KOBİ'ler, sosyal faaliyetlere katılımlarının en önemli engeli olarak 'maliyet/kar üzerindeki etkiyi' ve 'personeldeki ilgi eksikliğini' göstermişlerdir. Çalışmaya katılan işletmeler, 'yerel okullar, özel okullar ya da üniversitelerle çalışma' ve 'yerel topluma' bilgi verme düzeylerinin düşük seviyede olduğunu belirtmişlerdir. Son olarak da KOBİ'lerde dış kaynaklı değerlemenin zayıf olduğu sonucu elde edilmiştir.
Keywords: İşletme