HİPERTANSİYON HASTALARININ TEDAVİYE UYUMU VE YAŞAM KALİTESİ - İÇYEROĞLU, GÜİDEN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu araştırma esansiyel hipertansiyon hastalarının tedaviye uyum ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri belirlemek ve tedaviye uyum ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmamıza; 01.09.2010-30.03.2011 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği ve Polikliniğine başvuran, en az üç aydır esansiyel hipertansiyon tanısı almış, bilişsel işlevleri etkileyecek hastalığı olmayan, 18 yaş ve üzerindeki gönüllü 220 hasta katılmıştır.Veriler araştırmacı tarafından gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra yüz yüze görüşme yöntemiyle ve hasta dosya kayıtları incelenerek toplanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek hazırlanmış soru formu, SF?36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve İlaca Bağlılık/Uyum Öz-Etkililik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; SPSS for Windows 15 (Statistical Package Social Sciences for Windows) paket programı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, İndependent-Samples T, Man Whitney U testleri, Kruskal-Wallis Varyans, Pearson Kolerasyon Analizleri ve Cronbach- ? katsayısı kullanılmıştır.Hastaların tanımlayıcı, hastalık ve tedaviye ilişkin özellikleri ile yaşam şekli değişikliklerine uyumlarının yaşam kalitesi ve tedaviye uyum ölçeğinden alınan puanları istatistiksel olarak etkilediği tespit edilmiştir.Yaşam kalitesinin; yaş, medeni durum, eğitim, meslek, gelir düzeyi, antihipertansif ilaç sayısı, hipertansiyon kontrollerini yaptırma, hipertansiyon eğitimi alma, az az sık yemeye özen gösterme, ağır yağlı yiyeceklerden kaçınma, fizik aktivite, tuz, meyve-sebze tüketme ve kahve gibi faktörlerden etkilendiği saptanmıştır.Tedaviye uyumlarının ise; cinsiyet, medeni durum, eğitim, gelir düzeyi, hipertansiyon eğitimi alma, hipertansiyon kontrollerini yaptırma, az az sık yemeye özen gösterme, ağır yağlı yiyeceklerden kaçınma, fizik aktivite, tuz, meyve-sebze tüketme, sigara ve kahve gibi faktörlerden etkilendiği saptanmıştır.Tedaviye uyum ölçeği ile yaşam kalitesi alanları arasında anlamlı ve pozitif yönde kuvvetli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, tedaviye uyum, yaşam kalitesi.

This study of patients with essential hypertension, treatment compliance, and identifying factors that affect the quality of life is a descriptive study to examine the relationship between them.Our investigation, Firat University Hospital, Cardiology Department between 01.09.2010-30.03.2011 and outpatients with a diagnosis of essential hypertension for at least three months, non-cognitive functions affect disease, 18 years and 220 patients participated voluntarily.After the data description required by the investigator and the patient records of the method of examining the collected face to face. The literature examining the question prepared by the researcher gathering data form, the SF-36 Quality of Life Scale and the Drug-Fidelity/Adaptation of Self-Efficacy Scale were collected using. To assess the data, using SPSS for Windows 15 (Statistical Package of Social Sciences for Windows) package program, percentage, mean, standard deviation, the Independent-Samples T, Man-Whitney U test, Kruskal-Wallis Variance, Pearson's correlation coefficient analysis and Cronbach's ? used. Identifying the patients, lifestyle changes, compliance with the relevant properties for the treatment of disease and quality of life and treatment compliance scale was found to affect the scores statistically.Quality of life, age, marital status, education, occupation, income level, number of antihypertensive drugs, hypertension, control Remodeling, hypertension, to study, eat less caring less frequently, to avoid heavy greasy foods, physical activity, salt, fruit and vegetable consumption, and coffee was influenced by factors such as.In compliance to treatment, gender, marital status, education, income level, to study hypertension, hypertension control Remodeling, caring little to eat less frequently, to avoid heavy greasy foods, physical activity, salt, fruit and vegetable consumption, smoking and coffee was influenced by factors such as.The scale adherence rate was significantly and positively with the quality of life is a strong correlation between areas that have been identified.Key Words: Hypertension, treatment adherence, quality of life.
Adherence to the treatment of patients with hypertension and quality of life
Keywords: Hemşirelik