ANAEROBİK BATIK MEMBRAN BİOREAKTÖRLERDE ÇAMUR REOLOJİSİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Sıvıların akış, katıların deformasyon özelliklerini tanımlayan reoloji, maddenin özelliklerinin belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Reoloji kavramı, bize verilen problemin doğru formüle edilmesini sağlar. Bir reolojik çalışmada, ilk basamak reolojik verilerin toplanarak, sistemin hangi tip akış davranışı gösterdiğini belirlemektir. Elde edilen verilerin reolojik modellerden birine uyumu araştırılır. Bu çalışmanın amacı, sabit kayma hızlarındaki çamur numunelerinin, zamana bağlı ölçümlerinin yapılması bu ölçümler sonucunda çamur numunelerinin nasıl bir reolojik davranış sergilediklerini belirlemektir. Deneyler sonucunda, tavuk kesimhanesi ile sentetik atıksularından alınan çamur numunelerine uygulanan artan ve azalan kayma hızları neticesinde, her iki numunenin Newtonian olmayan bir akış özelliğine sahip oldukları anlaşılmıştır. Belirlenen reolojik bulgulara uygulanan matematiksel modeller sonucunda, tüm numunelerde Herschel-Bulkley Modelinin en uygun olduğu saptanmıştır. Reolojik modellerde tanımlanan ve numunelerin reolojik özelliklerini belirleyen viskozite (), akma gerilimi (?0), akışkanlık katsayısı (K) ve akış davranış indeksi (n) ile çamurun katı madde içeriği arasındaki ilişkinin araştırılması sonucunda; numunenin katı madde konsantrasyonun artmasıyla, akma gerilimi, akışkanlık katsayısı ve viskozite değerlerinde de artış olduğu, akış davranış indeksinde ise azalma olduğu belirlenmiştir.

Rheology describes flow aspects of fluids, and deformation aspects of solids, it bears great importance in determining characteristics of substance. The concept rheology provides the correct formulation of the given problem. The first stage rheology data is gathered in a rheological study, and it determines which type of flow behavior has been displayed in the system. The harmony of the rheology models of the data which was derived will be researched later. The purpose of this study is to evaluate the temporal assessment of the stable slip velocity of the mud samples taken from the ingrown anaerobic membrane bioreactors (SAnMBRs), fed with synthetic sewage and sewage of poultry slaughterhouses. At the end of the operations, the rheological attitudes of mud samples were determined. As a result of the experiments, considering an increase and decrease slip velocity applied on mud samples obtained from the poultry slaughterhouse and anaerobic sewage, it has been considered that both samples have a Newtonian flow. As a result of mathematical models applied on the determined rheology findings, it was determined that the Herschel- Bulkley Model fitted for all the samples. As a result of researching the relation between viscosity (?), flow stress (?0), coefficient of fluidity (K), and flow behavior index (n) which were described in rheology models and determined the rheological characteristics of the samples, and the solid matter content of mud; the increase in the solid matter concentration of the sample, an increase occurred in the flow stress, coefficient of fluidity, and viscosity values, a reduce in the flow behavior index was assessed. Key words: Submerged Anaerobic Membrane Bioreactor, Sludge, Rheology, Viscosity, Flow Stress, Coefficient of Fluidity, Rheological Models.
The investigation of sludge reology in submerged anaerobic membrane bioreactors
Keywords: Çevre Mühendisliği