SICAKLIĞIN TATLISU İSTAKOZU (ASTACUS LEPTODACTYLUS SPP.)'NUN KULUÇKA SÜRESİNE SU SICAKLIĞININ ETKİSİ - TÜRKGÜLÜ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TATLISU İSTAKOZU (ASTACUS LEPTODACTYLUS ssp.)'NUN KULUÇKA SÜRESİNE SU SICAKLIĞININ ETKİSİ İbrahim TÜRKGÜLÜ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2000, Sayfa : 30 Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus ssp.)'nun kuluçka süresine su sıcaklığının etkisi araştırıldı. Bu çalışmada yumurtalı kerevitler, laboratuvarda yüksek sıcaklıklara maruz bırakıldılar. Bununla birlikte, kuluçka süresinin sonuna doğru yumurtalar havuz ortamında tutulan dişilerden alınarak yapay kuluçka aletlerine yerleştirildiler. Sonuçlar yüksek sıcaklıklara yerleştirilen A. leptodactylus ssp.'lerin yumurtalarının kuluçka süresinin kontrol ile karşılaştırıldığında 6 hafta (birinci stoklama, 19.02.1999) veya 3 hafta (ikinci stoklama, 10.03.1999) kısaltılabilineceğini gösterdi. En uygun su sıcaklığı birinci stoklamada 16° C ve ikinci stoklamada 22° C oldu. Ayrıca, bu çalışmada kullanılan inkübatörlerin oldukça verimli oldukları bulundu. Bu inkübatörlere yerleştirilen yumurtaların % 93-99'undan yavru elde edildi. Sonuç olarak bu çalışma, Cip Balık Üretim Tesisi koşullarında A. leptodactylus ssp.'nin üretimlerinin yapılabileceğini, ayrıca bu ortamda doğal populasyonlann desteklenmesi ve yeni populasyonlann oluşturulması için gerekli olan sağlıklı yavruların kontrol altında elde edilebileceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Kerevit, Astacus leptodactylus ssp., sıcaklık, kuluçka süresi
The effect of temperature on the incubation time of freshwater crayfish, Astacus leptodactylus
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products