Ağırlık hassasiyetli yük taşıyan bir köprülü kren mekanizmasının kontrolünün tasarımı ve denetimi - Soygüder, Servet; Alli, Hasan (My University, 2006)
Genel olarak tüm endüstriyel alanlarda, kullanılan malzemelerin, araç ve gereçlerin bir noktadan başka noktalara taşınması çok önemlidir. Hemen hemen tüm fabrikalarda, imalathanelerde ve çeşitli tesislerde malzemelerin taşınması vinç ya da köprülü krenler vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Burada en önemli konu, malzemenin istenilen hedef noktaya hatasız olarak taşınması, çevresinde bulunan diğer yapılara çarpmadan tahribatın önlenmesi ve maliyetin minimuma indirilmesi kaçınılmaz unsurlardır. Bundan dolayı çalışmamızda üç boyutlu kartezyen koordinatlarında bir cismin istenilen her noktaya taşınması için bir köprülü krenin tasarımı gerçekleştirilmiş olup, ayrıca kren mekanizması programlanabilir mantıksal denetleyici (PLC) ile denetimi hassas bir şekilde yapılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Makine