KAWASAKİ HASTALIĞI TANISI İLE İZLENEN ÇOCUKLARIN EPİDEMİYOLOJİK VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ - BAĞIŞLAR, MÜNİRE MİNE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Kawasaki hastalığı çocukluk çağındaki olguların bir kısmında koroner arter tutulumu ile karakterize etiyolojisi bilinmeyen bir vaskülittir. Kawasaki olgularında koroner tutulumunun miyokardiyal enfarkt ve ölümle sonuçlanabilmesi nedenleri ile erken tanı ve tedaviye ihtiyacı vardır. Bu nedenle, Kawasaki olgularında koroner arter tutulumunu önceden gösteren belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kawasaki hastalığı tanısı olan 43 olgu bu retrospektif çalışmada değerlendirildi. Beş yaş altı çocuklar ve erkek cinsiyet kawasaki olgularında en belirgin özellik olarak görüldü. Olguların 1/3'ü inkomplet kawasaki hastalığı tanısı alan ve komplet kawasaki hastalığı olguları ile benzer oranda koroner arter tutulumu gösteren çocuklar idi. Kawasaki hastalığında koroner arter tutulum riskini önceden belirlemede lenfadenopati bulgusunun olmaması ve erkek cinsiyet iyi bir gösterge olsa dahi, bunu destekleyen başka bir biyobelirteç olmadı. Sonuç olarak, koroner arter tutulum oranları komplet kawasaki hastalığı olgularına benzer oranda görüldüğünden, inkomplet kawasaki hastalığı da yakından takip edilmelidir. Koroner arter tutulum riskini önceden belirlemede tek başına ne bir bulgu ne de laboratuvar parametresi yeterli olmamaktadır. Bu nedenle, kawasaki hastalığının epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar özellikleri birlikte değerlendirilerek ve yakın takip ile iyi sonuçlar alınabilmektedir. Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, koroner arter tutulumu, çocuklar

EPIDEMIOLOGICAL AND CLINICAL CHARACTERISTICS OF CHILDREN FOLLOWED WITH KAWASAKI DISEASE Kawasaki's disease is a vasculitis which is not known ethiology, characterized by coronary artery involvement in some of the childhood. Kawasaki disease which is coronary artery involvement should be early diagnosed and treated due to may cause myocardial infarct and death. Therefore, markers that predict coronary artery involvement are needed in cases of Kawasaki. 43 cases with the diagnosis of Kawasaki disease were evaluated in this retrospective study. Children under 5 years of age and male gender were shown as the most prominent feature in cases of kawasaki. 1/3 of the cases were children who were diagnosed with incomplete kawasaki disease and showed coronary artery involvement at a rate similar to the cases of complete kawasaki disease. Although the the male gender and lack of the lymphadenopathy are indicatorsin predicting the risk of coronary artery involvement in Kawasaki disease, there was no other biomarker supporting this. In conclusion, since coronary artery involvement rates are similar to complete kawasaki disease cases, incomplete kawasaki disease should also be followed closely. Neither a finding nor a laboratory parameter alone is sufficient to predict the risk of coronary artery involvement. Therefore, good results can be obtained by evaluating the epidemiological, clinical and laboratory features of Kawasaki disease together and by close follow-up. Keywords: Kawasaki disease, coronary artery involvement, children
Epidemiological and clinical characteristics of children followed with kawasaki disease
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları