DENEYSEL NÖROPATİK AĞRI MODELİNDE LOKAL UYGULANAN NGF VE ANTİ-NGF'NİN ETKİSİ - KAHRAMANOĞLU, MİTHAT (Fırat Üniveristesi, 2007)
Sinir sisteminin herhangi bir bölümünün hasarı ve/veya disfonksiyonundankaynaklanan nöropatik ağrıdan sorumlu birçok patofizyolojik mekanizma saptanmıştır.Çalışmalarda NGF'nin nöropatik ağrı mekanizmalarında önemli rol oynadığısaptanmıştır. Bu çalışmada deneysel nöropatik ağrı modelinde lokal uygulanan NGF veanti-NGF'nin etkilerini görmeyi amaçladık.Yerel etik kurul onayı ile wistar albino türü, 200-250 gram ağırlığında 24 sıçançalışmaya alındı. Denekler gelişigüzel altışarlı dört gruba ayrıldı. Deneyin ilk günüdeneklerin mekanotermal bazal ağrı eşikleri ölçüldü. Kontrol grubuna cerrahi işlemuygulanmazken SF, NGF ve Anti-NGF gruplarına CCI modeli uygulandı. Daha sonrakigünlerde SF, NGF ve Anti-NGF gruplarında nöropati gelişimi değerlendirildi.Postoperatif 21. günde nöropati saptandı. Bu aşamadan sonra Kontrol grubuna ilaçuygulanmazken, SF grubundaki deneklerin hasarlı bölgesine 28 gün lokal serumfizyolojik solüsyonu uygulandı. NGF grubundaki deneklerin hasarlı bacağına 28 günboyunca lokal NGF solüsyonu (0.75 nanogram/gram=150 nanogram) uygulandı. Anti-NGF grubundaki deneklerin hasarlı bacağına 28 gün boyunca lokal anti-NGF solüsyonu(90 pikogram/gram=18 nanogram) uygulandı. 21. günden itibaren tüm gruplarınmekanotermal ağrı eşikleri kaydedildi.Lokal uyguladığımız NGF nöropatik hasara bağlı mekanik, sıcak ve soğukhiperaljeziyi sırasıyla postoperatif 24-35, 23-30 ve 25-33. günler arası arttırdı. Lokaluyguladığımız anti-NGF nöropatik hasarla oluşan mekanik, sıcak ve soğuk hiperaljeziyisırasıyla 24-35, 25-32 ve 27-31. günler arası engelledi. Serum fizyolojik solüsyonu,hasara bağlı oluşan hiperaljezik yanıtı değiştirmedi.Nöropatik hasarda lokal uygulanan NGF nosiseptif etki göstererek hasarla oluşanmekanik ve termal hiperaljezik yanıtı arttırmaktadır. Lokal uygulanan anti-NGF,antinosiseptif etki ile hiperaljezik yanıtı engellemektedir. NGF'nin çalışmalarlakanıtlanan nöroprotektif ve regülatör etkilerinin bu sonuçlarda etkili olduğunudüşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Nöropatik ağrı, NGF, anti-NGF, hiperaljezi

THE EFFECT OF LOCALLY APPLIED NGF AND ANTI-NGF INEXPERIMENTAL NEUROPATHIC PAIN MODEL2. ABSTRACTSeveral pathophsiological mechanisms have been determined for the neuropathicpain resulting from damage and/or dysfunction of the any part of nervous system. NGFdo have an important role in neuropathic pain mechanisms. In this study we aimed toinvestigate the effects of locally applied NGF and anti-NGF in experimentalneuropathic pain model.Upon local ethic commitee approval, 24 Wistar albino rats, weighting about200-250 g, were set in this study. Wistar albino rats were randomly divided into fourgroups. Mechanothermal basal pain thresholds of the rats were measured in initial dayof the experiment. CCI model was applied to SF, NGF and anti-NGF groups whilesurgical procedure wasn?t applied to control group. Neuropathic process was evaluatedin SF, NGF and anti-NGF groups in the following days. Neuropathy was determined inthe postoperative 21st. day. Following this procedure saline was applied locally todamaged region of the rats in SF group for 28 days while any drug wasn?t applied tocontrol group. Local NGF solution (0.75 nanogram/gr =150 nanogram ) was applied todamaged hindpaw of the rats in NGF group for 28 days. Local anti-NGF solution (90picogram/gram =18 nanogram ) was applied to damaged hindpaw of the rats in anti-NGF group for 28 days. All groups? mechanothermal pain thresholds were recordedsince 21st. day for each subject.It has been noted that locally applied NGF increased mechanical and thermal(heat and cold) hyperalgesia due to neuropathic injury, in postop. Days 24-35, 23-30and 25-33. respectively. Moreover locally applied anti-NGF blocked mechanical andthermal (heat and cold) hyperalgesia due to neuropathic injury in postop. Days 24-35,25-32 and 27-31. respectively. However saline did not have any effect on hyperalgesicresponse.In conclusion; locally applied NGF increase of mechanical and thermalhyperalgesic response due to its nociceptive effect. In this study these data weresupported by antinociceptive effect of anti-NGF. We assume that neuroprotective andregulatory effect of NGF, which has been proved in previous studies is playing role ofthese results.Key Words: Neuropathic pain, NGF, anti-NGF, hyperalgesia
The effect of locally applied ngf and anti-NGF in experimental neuropathic pain model
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon