HZ.ÖMER DÖNEMİNDEKİ FETİHLERİN ARDINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN TEBLİĞ FAALİYETLERİ (Irak-Suriye-Cezire-Mısır) - Akbaş, Mehmet (Fırat University, 2011)
Arabistan Yarımadası dı?ına yapılan ilk ?slami fetihlerin ardından çok sayıda sahâbî ?slâm?ı tebliğ faaliyetlerinde bulunmak için Medine?den ayrılarak deği?ik coğrafyalara yerle?mi?lerdir. Irak, ?am, Cezire ve Mısır?a yerle?en sahâbîler eğitim-öğretim faaliyetleriyle ?slâm?ın öğretilmesine katkıda bulunmu?lardır. Ba?ta Irak ve ?am olmak üzere binlerce sahâbî deği?ik coğrafyalara yerle?mi?tir. Bunlar etraflarında halkalar olu?turan insanlara Hz. Peygamber?den öğrendikleri hadisleri aktarmı?lardır. Halife Hz. Ömer insanların ?slâm?ı öğrenmesi için Hz. Peygamber?in önde gelen sahâbîlerinden bazılarını sırf bu i? görevlendirmi?tir. Me?hur sahâbî Abdullah b. Mes?ûd?u Irak?a, Muâz b. Cebel?i ise ?am?a göndermi?tir. Bu sahâbîlerin derslerinde tabiîn nesli dediğimiz insanlar arasında yüzlerce alim yeti?mi?tir. Bunlar ?slâm?ı en güzel ?ekilde öğrenmi? bir nesil olarak ortaya çıkmı?tır. Bu konuda bir giri? mahiyetinde olan bu makalemizde bazı me?hur sahâbîlerin adı geçen coğrafyalarda ?slâm?ı öğretme adına gösterdikleri gayretlerden bahsedeceğiz.
Notification Activities After The Islamic Conquests During The Time Of Caliph Omar (Iraq-Syria-Jazeera-Egypt)
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları