AZERBAYCAN TÜRKÇESİNDE YARDIMCI KELİMELER - PAŞAYEVA, GÜNAY (Fırat Üniveristesi, 2021)
Dilin kurallarını derleyip sunarak dildeki düzeni gözler önüne seren dil bilgisi, sistemli bir işleyiş içerisindedir. Bu vesileyle dili oluşturan tüm sözcükler "kelime türleri" adı altında sınıflandırılarak cümledeki görevleri açıkça ortaya konulmuştur. Hem yazılı hem de sözlü anlatımda metni oluşturan cümlelerin önemli bir parçası olan yardımcı kelimeler de diğer kelime türleri gibi, dilin iletişimi sağlama işlevini yerine getirmesinde rol alan görevli birimlerdir. "Azerbaycan Türkçesinde Yardımcı Kelimeler" adlı çalışmamız; Giriş,-Yardımcı Kelimeler, Birinci Bölüm-İlaveler, İkinci Bölüm-Bağlaçlar, Üçüncü Bölüm-Edatlar, Dördüncü Bölüm-Modal Sözler, Beşinci Bölüm-Ünlemler, Sonuç ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmamızın Giriş bölümünde, anlamlarına göre beş grupta sınıflandırılan Azerbaycan Türkçesindeki yardımcı kelimeler [1. İlave (Qoşma) 2. Bağlaç (Bağlayıcı) 3. Edat (Edat) 4. Modal sözler (Modal sözler) 5. Ünlem (Nida)]le ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci Bölümde İlaveler, İkinci Bölümde Bağlaçlar, Üçüncü Bölümde Edatlar, Dördüncü Bölümde Modal Sözler, Beşinci Bölümde ise Ünlemlere geniş bir şekilde yer verilerek "Celil Memmedguluzade'nin Eserleri"nden, adı geçen yardımcı kelimelerin anlam türlerine ait örnekler çıkarılmıştır. Sonuç bölümünde çalışmamız boyunca elde ettiğimiz sonuçlar maddeler halinde verilmiştir. Kaynaklar bölümünde ise çalışmamızda faydalandığımız kaynaklar verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Türkçesi, Yardımcı Kelimeler, Kelime, Kelime Grupları.

Gramer, which reveals the order in the language by compiling and presenting the rules of the language, is in a systematic operation. On this occasion, all the eords that make up the language were classifıed under the name of "Word types" and their functions in the sentence were clearly revealed. Auxiliary woerd, which are an important part of the sentences that make up the text in both written and oral expression, are the units that play a role in fulfılling the function of the language to provide communication, like other Word types. Our study named "Auxiliary Words in Azerbaijani Turkish"; It consists of Introduction, Auxiliary Words, First Part-Additions, Second Part-Conjunctions, Third Part-Prepositions, Fourth Part-Modal Words, Fifth Part-Exclamations, Conclusion and References. In the Introduction part og our study, the auxiliary words in Azerbaijani Turkish, which are classifıed into five groups according to their meanings, (1. Additional 2. Connection, 3. Preposition, 4. Modal words, 5. Exclamation). Examples of the meaning types of the aforementioned auxiliary words were extracted from the "Works of Celil Memmedguluzade" by giving extensive coverage to Additions in the First Chapter, Conjunctions in the Second Chapter, Prepositions in the Third Chapter, Modal Words in the Fourth Chapte and Interjections in the Fifth Chapter. In the conclusion section, the results that we have obtained throughout our study are given as items. In the references section, the sources we used in our study are given. Keywords: Azerbaijani Turkish, Auxiliary Words, Vocabulary, Word Groups.
Auxiliary words in Azerbaijani Turkish
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı