LİKOPENİN DENEYSEL MİRİNGOSKLEROZ ÜZERİNE ETKİSİ - ŞAHİN, EVİN DAŞ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Miringoskleroz, timpanik membranın lamina propriasındaki kollajen yapının hiyalin dejenerasyonu ve kalsifikasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı likopenin miringoskleroz oluşumu üzerine etkisini histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirmektir. Çalışmaya, 28 guinea pigin 56 sağlam timpanik membranı dahiledildi. Denekler rastgele yedişerli dört gruba ayrıldı. Grup I?de (Kontrol grubu) miringotomi yapıldıktan sonra herhangi bir tedavi verilmedi. Grup II?de (Miringotomi sonrası likopen uygulanan grup) miringotomi yapıldıktan sonra birinci günden itibaren 10 mg/kg likopen suda eritilerek sonda yardımı ile günde bir defa aynı saatteoral verildi. Bu işleme yedi gün devam edildi. Grup III?de (Miringotomi öncesi ve sonrası likopen uygulanan grup) miringotomi yapılmadan 1 hafta önce likopen aynı şekilde ve dozda başlanarak yedi gün verildi. Sekizinci gün miringotomi yapıldıktan hemen sonra likopen verilerek aynı yöntem ve dozda yedi gün devam edildi. Grup IV?de (Miringotomi öncesi likopen uygulanan grup) miringotomi yapılmadan 1 hafta önce likopen aynı yöntem ve dozda başlanarak yedi gün verildi. Sekizinci gün miringotomi yapıldı. Miringotomiden sonra likopen verilmedi. Çalışma süresince grup I ve II?de birer guinea pigin ölmesi ve grup II?de bir kulakta enfeksiyon olması nedeniyle beş timpanik membran çalışma dışı bırakıldı. Miringotomiden 14 gün sonra otomikroskopik olarak miringoskleroz değerlendirmesi yapıldı ve skorlandı. Dekapitasyon sonrası guinea piglerin bullaları çıkarılarak %10?luk formaldehit solüsyonuna koyuldu. Histopatolojik ve immünohistokimyasal inceleme için kesitler alınarak kalınlık, skleroz, inflamasyon ve kollajen-IV birikimi semikantitatif olarak skorlandı. Bu çalışmada likopen ile tedavi edilen gruplarda miringosklerozun kontrol grubuna göre anlamlı derecede azaldığı görülmüştür (p<0.05). Ayrıca kalınlık, inflamasyon, skleroz ve kollajen-IV birikiminin tedavi edilen gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede azaldığı görülmüştür (p<0.05). Likopenin miringotomiden önce ve/veya sonra verilmesinin miringoskleroz oluşumu açısından bir fark oluşturmadığı da saptanmıştır. Sonuç olarak miringosklerozun oluşumunun önlenmesinde güçlü bir antioksidan olan likopen iyi bir seçenek olarak düşünülebilir. Anahtar kelimeler: Miringoskleroz, likopen, antioksidan

Myringosclerosis is a disease characterized with hyaline degeneration and calcification of collagen structure in lamina propria of tympanic membrane. The aim of this study is to evaluate the effect of lycopene on formation of myringosclerosis from histopathological and immunohistochemical aspects. The fifty-six healthy tympanic membrane of 28 guinea pig were involved in study. Objects were separate into 4 groups randomly. In group I (control group), no treatment was implemented after application ofmyringotomy. In group II(where lycopene was given after myringotomy), 10 mg/kg lycopene was implemented orally through catheter by dissolving in water once a day after 1st day. This implication was continued for 7 days. In group III (where lycopene was given before and after myringotomy), lycopene implementation started one week before myringotomy with same dose and method for 7 days. By giving lycopene right after myringotomy at 8th day with same dose and method, it was continued for 7 days. In group IV (where lycopene was given before myringotomy), lycopene was given with same dose and method for 7 days one week before myringotomy. Myringotomy was implemented at 8th day. No lycopene was given after myringotomy. 5 tympanic membrane was excluded because of death of 1 guinea pig in each of group I and II and an ear infection in group II during study. The fourteen days after myringotomy, auto-microscopic myringosclerosis evaluation was performed and scored. After decapitation, bullas of guinea pigs were dissected and put into 10% formaldehyde solution. For histopathologic and immunohistochemical evaluation, sections were taken and scored from aspects of thickness, scleroses, inflammation and collagen-IV accumulation. Within this study, it was seen that myringosclerosis formation significantly decreased in groups treated with lycopene in proportion to control group (p<0.05). Also it was seen that the thickness, inflammation, scleroses and collagen-IV accumulation significantly decreased in treated groups in proportion to control group(p<0.05). It was determined that the implementation of lycopene after or before the myringotomy made no difference in terms of myringosclerosis formation. As a result; lycopene which is a strong antioxidant is a good option for decreasing the myringosclerosis. Keywords: Myringosclerosis, lycopene, antioxidant
The effect of lycopene on experimental myringosclerosis
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz