DİŞİ RATLARDA OVERİEKTOMİ SONRASI ÖSTROJEN, ÖSTROJEN+PROPESTERON VE VİTAMİN E VERİLEREK AĞIRLIK FARKLILIKLARININ VE SERUM LEPTİN DÜZEYLERİNİN KONTROL GRUPLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI - BEYTUR, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2003)
AMAÇ: Dişi ratlarda cerrahi menopoz öncesi ve sonrası hormon replasman tedavisi ve vitamin E kullanımının bu ratların ağırlıklarına, serum leptin, estradiol ve düzeylerine olan etkilerinin incelenmesi. MATERYAL - METOD: Ortalama ağırlıkları 200 gr olan 46 adet Wistar Albino cinsi dişi rat, randomize şekilde altı gruba ayrıldı; Grup 1: Kontrol grubu ( n = 8 ). Bu gruptaki ratlara cerrahi ve medikal herhangi bir işlem uygulanmadı. Grup 2: Sham grubu ( n = 7 ). Bu gruptaki ratların sadece batını açılıp kapatıldı. Grup 3: Ovariektomi + 17R Estradiol grubu ( n = 7 ). Bu gruptaki ratlara ovariektomi uygulandı, üç aylık iyileşme döneminin sonunda bir ay boyunca 30 mikrogram / kg / gün dozunda 17B estradiol SC uygulandı. Grup 4: Ovariektomi + 17S estradiol + progesteron grubu ( n = 7 ). Ovariektomiden 3 ay sonra, 1 ay boyunca 30 mikrogram / kg / gün 17S estradiol ve 2 mg / rat / gün progesteron SC uygulandı. Grup 5: Ovariektomi + SF grubu (n = 9). Ovariektomiden 3 ay sonra 0,2 mi / rat / gün SF, bir ay süreyle SC yapıldı. Grup 6: Ovariektomi + vitamin E grubu ( n = 8 ). Ovariektomiden 3 ay sonra 12,5 mg / rat / gün dozunda, 1 ay boyunca intraperitoneal vitamin E uygulandı. Ratların deney başında, ovariektomiden 3 ay sonra ve deney sonunda ağırlık ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. Deney sonunda dekapitasyonla kanlan alınan ratların serumlarında estradiol, progesteron ve leptin düzeyleri ölçüldü. 1İstatistiksel analizlerde tüm gruplar kontrol grubu ile " Mann Whitney U Testi" kullanılarak karşılaştırıldı ve p < 0,02 anlamlı kabul edildi. Serum leptin düzeylerinin serum estradiol ve progesteron düzeyleri ile karşılaştırılması için Spearman Bağıntı Analizi yapıldı ( r, p, n ). BULGULAR: 1. Ovariektomi sonrası ratların ağırlıklarında üç ayın sonunda kontrol grubuna göre anlamlı artış olurken, leptin düzeyleri ovariektomili grupta kontrol grubuna göre düşük bulundu. 2. Estradiol, Estradiol + progesteron verilen ratlarda serum leptin düzeylerinde belirgin artış olurken, vitamin E grubunda hafif bir artış gözlendi. 3. Ne östrojen ne Östrojen + progesteron ne de vitamin E alan ratların ağırlıklarında anlamlı bir değişim olmadı. SONUÇ: Ovariektomi sonrası rat leptin düzeylerindeki azalma, östrojen ve / veya progesteron tedavisi ile önlenebilir. Vitamin E de menopozla ortaya çıkan leptin düzeylerindeki azalmayı östrojen ve progesteronda olduğu kadar belirgin olmasa da önleyebilir. Ancak bu ilaçların kısa dönem kullanımının ovariektomi sonrası oluşan ağırlıktaki artışı engelleyemediği görüldü. ANAHTAR KELİMELER: Ovariektomi, Estradiol, Progesteron, Leptin

AIM: We studied the effects of hormone replacement theraphy and vitamin E on the weight gain and serum leptin levels of ovariectomised rats. MATERIAL - METHODS: 46 Wistar Albino female rats whose avarage weight 200 gr are divided in to six groups randomly. Group 1 : Control group ( n = 8 ). No surgical or medical treatment is given to this group. Group 2: Sham group ( n = 7 ). Only laparatomy is done to the rats in this group. Group 3: Ovariectomy + 17B Estradiol group ( n = 7 ). Ovariectomy is done to this group and after a three months recovery period 30 microgram / kg / day 17B Estradiol for one month is given subcutaneously. Group 4: Ovariectomy + 17B Estradiol + Progesteron group ( n = 7 ). 3 months after ovariectomy 30 microgram / kg / gün 17REstradiol and 2 mg / day / rat progesteron is given for 1 month subcutaneously Group 5: Ovariectomy + SF group ( n = 9 ). 3 months after ovariectomy 0,2 ml / day / rat SF is given subcutaneously for 1 month. Group 6: Ovariectomy + Vitamin E group ( n = 8 ). 3 months after ovariectomy 12,5 mg / day / rat vitamin E is given intraperitoneally for 1 month The weight of rats are taken three times during the study; before ovariectomy, 3 months after ovariectomy and at the end of the study. At the end of the study blood is taken by decapitation and serum estradiol, progesteron and leptin levels are measured in this serum. In the statisticalanalysis, all groups are compaired with the control group by using "Mann Witney U" test and p < 0,02 is considered statistically significant. Serum leptin and serum estradiol - progesteron levels are compaired by Spearman Analysis ( r, p, n ), RESULTS : 1. 3 months after ovariectomy weight gain in this rats were significantly higher than the control group. But leptin levels were lower in the ovariectomised group than the control group. 2. Serum leptin levels were increased significantly in the ovariectomy + estradiol and ovariectomy + estradiol + progesteron groups but minimal increase is observed in the vitamin E group. 3. No weight change is observed in estradiol, estradiol + progesteron or vitamin E groups. CONCLUSION: After ovariectomy in leptin levels of rats can be prevented by estrogen and / or progesteron treatment. Vitamin E also can prevent the decrease in serum leptin levels but not as much estrogen and progesteron. But short period usage of this drugs cannot prevent the weight gain after ovariectomy. KEY WORDS: Ovariectomy, Estradiol, Progesteron, Leptin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology